
Οι κυβερνητικές πολιτικές δεν είναι βαρύγδουπες διακηρύξεις και προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν είναι εξαγγελίες και ανέξοδες υποσχέσεις. Δεν είναι περιγραφές και εκτιμήσεις. Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι βιωμένη πραγματικότητα. Είναι συνειδητές επιλογές με ξεκάθαρο κοινωνικό-ταξικό πρόσημο, που παράγουν συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα αποτελέσματα.
της Αγλαΐας Κυρίτση, υποψήφιας βουλευτή του ΚΚΕ στη Χίο
Οι προεκλογικές περίοδοι δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία όλοι αναβαπτίζονται και επανεμφανίζονται αποκαθαρμένοι και εξαγνισμένοι από τα πεπραγμένα τους στο λαό, ζητώντας ξανά την ψήφο του, υποσχόμενοι τάχα καλύτερες μέρες.
Η βιωμένη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα έχει ονοματεπώνυμα, έχει πρωταγωνιστές που παράγουν πολιτική και καθημερινά κάνουν καθοριστικές επιλογές. Και οι επιλογές αυτές έχουν γίνει. Για άλλους, εδώ και δεκαετίες και για άλλους τα τελευταία εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για τον τόπο. Και το σύστημα ενορχηστρωμένα και μεθοδικά ανακαλύπτει πάντα ιδεολογήματα και «μεγάλους στόχους», για να δικαιολογήσει από τη μια τις κορυφαίες επιλογές των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν και από την άλλη, για να εγκλωβίσει το λαό σε μονόδρομους.
Κι όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται η ομοιότητά τους, όσο πιο πολύ αποκαλύπτονται οι επιλογές τους, τόσο μεγαλώνει και η πολιτική τους αγυρτεία. Τόσο μεγεθύνεται ο κυνισμός με τον οποίο ουσιαστικά απαιτούν από την κοινωνία να ξεχάσει όσα βίωσε και βιώνει, εμφανιζόμενοι ως «άλλοι» από αυτό που επέλεξαν να είναι, και κυρίως από αυτό που επέλεξαν να εφαρμόσουν ως πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά.
Απαιτεί περίσσιο θράσος και ξεδιαντροπιά, η άθλια πλειοδοσία προεκλογικών παροχών και «δεσμεύσεων», στην οποία έχουν επιδοθεί ενόψει εκλογών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πλειοδοσία για τον κατώτατο μισθό, πλειοδοσία για τις συντάξεις, πλειοδοσία για τη δημόσια υγεία και παιδεία, πλειοδοσία για την πάταξη τάχα της ακρίβειας και ο κατάλογος της ντροπής μακραίνει, όσο περισσότερο πλησιάζουμε στη μέρα της κάλπης.
Ο Μητσοτάκης υπόσχεται όσα δεν έκανε κατά την τετραετή διακυβέρνησή του και ο Τσίπρας επανα-λάνσαρε το «πρώτη φορά αριστερά», προσθέτοντας και το «δικαιοσύνη παντού»-χωρίς (!)τους καταναγκασμούς των μνημονίων αυτή τη φορά. Από κοντά και η «υπεύθυνη δύναμη» του Ανδρουλάκη, να δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Δεν χρειάζεται καμιά περισπούδαστη πολιτική ανάλυση για να κατανοήσει κανείς τις ομοιότητές τους. Η παρέλαση από τα τηλεοπτικά πάνελ είναι αποκαλυπτική. Οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται όχι για τα μείζονα ζητήματα, όχι για τα πραγματικά προβλήματα, αλλά για το ποιος είναι λιγότερο ψεύτης, ποιος είναι λιγότερο υποταγμένος στο κεφάλαιο.
Στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ και τις επιταγές της, απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η σύμπνοια είναι απόλυτη. Οι κεντρικές τους επιλογές για την Παιδεία, την Υγεία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, επίσης, ταυτίζονται και ορίζονται από τα μνημόνια διαρκείας, που έχουν από κοινού συνομολογήσει και από τις στρατηγικές επιλογές του ευρωιερατείου, στο οποίο και οι τρεις ορκίζονται τυφλή πίστη. Απελπιστικά ίδιοι, απελπιστικά λίγοι, απελπιστικά αριβίστες με ευφυολογήματα και προεκλογικές κορώνες, επιχειρούν να εμφανιστούν διαφορετικοί. Κι ακριβώς επειδή είναι ίδιοι υπό τη μπαγκέτα του αδηφάγου για το λαό και τις ανάγκες του συστήματος, επιδίδονται σε μια άθλια πλειοδοσία.
Ακριβώς επειδή οι στρατηγικές τους επιλογές ταυτίζονται, ευθέως ή εμμέσως επιχειρούν να εμπεδώσουν την αντίληψη για το μη χείρον… «Μπροστά και χωρίς πειραματισμούς…» φωνάζει ο Μητσοτάκης, «μ’ εμάς για να φύγει ο Μητσοτάκης ..»απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε τάχα προοδευτική διακυβέρνηση και με τον Ανδρουλάκη αντιλαμβανόμενος ότι «παίζει» την πολιτική του επιβίωση, να φωνάζει ότι δεν θα συμπράξει με κανέναν από τους δύο.
Το αγοραίο παιχνίδι, λοιπόν, της παγίδευσης του λαού σε ανύπαρκτα διλήμματα κορυφώνεται με τη «μάχη» να αφορά την καρέκλα και τη νομή της εξουσίας, και σε καμιά περίπτωση το λαό και τη χώρα. Και το προφανές είναι ότι αν απειληθούν τα συμφέροντα και τα θέλω του συστήματος και του κεφαλαίου από το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογών, και οι τρεις τους πρόθυμα θα συμμετάσχουν σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα κληθεί να πάει ένα βήμα παρακάτω τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης.
Τον ίδιο εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα μονόδρομο υπόσχονται και οι τρεις. Οι τάχα προεκλογικές διαφορές τους, είναι οι αυριανές συμφωνίες τους στη βάση των κυβερνητικών πεπραγμένων τους. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι (και πάντα ήταν) ένα: Ποιος πραγματικά μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τις ανάγκες του. Ποιος υπηρετεί -από όποιο μετερίζι κι αν βρεθεί- τη χώρα και την κοινωνία και ποιος τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών. Και σ’ αυτό το δίλημμα δεν χωρούν μισόλογα και «ναι μεν αλλά». Σ’ αυτό το δίλημμα δεν χωρούν άθλιες πλειοδοσίες, καπηλείες και κάθε είδους ιστορικές λαθροχειρίες.
Σ’ αυτό το δίλημμα δεν απαντά το ΚΚΕ με διαχείριση των όρων της χαμοζωής. Απαντά με μια ξεκάθαρη και έντιμη δέσμευση, όχι για τη «γη της επαγγελίας», αλλά για αγώνα και διαρκή πάλη, με πίστη στη δύναμη του λαού για μια άλλη κατεύθυνση, στρατηγικά διαφορετική από αυτή στην οποία ομνύουν πίστη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή η δέσμευση καλεί πρώτα και κύρια σε συμμετοχή και καθημερινή δράση. Καλεί το λαό σε αγώνα για ρήξεις που θα αλλάξουν το μέλλον του, με βαθιά πίστη ότι μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του γυρνώντας την πλάτη σε όσους τον θέλουν στο περιθώριο της ιστορίας.
https://youtu.be/-Mtr1TV0Ffw
Εδω και χρονια η αριστερα (και δε μιλαω για τα κομματα) εχει υπερφαλαγγιστει σε εναν βαθια συντηρητικο λογο, στην προσπαθια να υπερασπιστει και να διασωσει τα κεκτημενα των εργαζομενων/πολιτων/ανθρωπων. Η δεξια και το συστημα εμφανιζονται "προοδευτικες" με τις "καινοτομες" "μεταρυθμισεις" τους. Ακομα ομως και σε αυτο το επιπεδο, η αγωνιωδης συντηρητικη προσπαθεια των αριστεροφρονων αρχιζει να καταρρεει, και ιερα κεκτημενα χανονται εν μια νυκτι, οπως το 8ωρο και η απαγορευση της παιδικης εργασιας. Μου φαινεται οτι η στρατηγικη αυτη δεν δουλευει πια. Πολλα λεγονται και γραφονται για την "πολιτισμικη ηγεμονια" της αριστερας. Εγω δεν την βλεπω. Μου φαινεται οτι η αριστερα πρεπει να περασει στην αντεπιθεση. Να ζηταμε οχι μονο την αθωωση των επι-της-ουσιας πολιτικα διωκομενων αλλα και την καταδικη των διωκτων, οπως λεει και το αρθρο. Να ζηταμε οχι το 8ωρο πισω αλλα το 6ωρο!
Δεν βλέπω τίποτα το «επιθετικό» στο να προτείνει κανείς ένα αίτημα απογειωμένο από την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς στους χώρους δουλειάς. Με την ίδια λογική, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν πιο «επιθετικό» θα ήτανε το 5ωρο-4ημέρο και πάει λέγοντας. Με ποιο κριτήριο διαλέγουμε τα αιτήματα για το εργατικό κίνημα; Πρωταρχικό κριτήριο για ένα αίτημα είναι αν μπορεί να παλευτεί από τους εργαζόμενους. Αλλιώς δεν πρόκειται για πραγματικό αίτημα. Μέχρι σήμερα, κεντρικό σημείο του νόμου Χατζηδάκη αποτελεί η διάλυση του 5νθήμερου-8ωρου, που, παρ’ όλο που έχει τρωθεί και καταπατιέται σε πολλούς κλάδους, αποτελεί (ειδικά για τη βιομηχανία) τον βασικό κατοχυρωμένο τρόπο υπολογισμού του εργάσιμου χρόνου. Πάνω σ’ αυτή τη βάση, οι εργαζόμενοι ακόμα και σε αυτούς τους κλάδους είναι εφικτό να κινητοποιηθούν για υπερασπιστούν το 8ωρο και τις κατακτήσεις που συνδέονται μ’ αυτό.
Μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου αποτελεί η αιτιολόγηση τέτοιων αιτημάτων όπως είναι για παράδειγμα οι αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες της ανθρωπότητας. Οι τεχνολογικές δυνατότητες δεν έχουνε σε τίποτα να κάνουνε με τη διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου. Το βασικό στοιχείο που καθορίζει αυτή τη διεκδίκηση είναι ο βαθμός πολιτικής συγκρότησης της εργατικής τάξης. Η αταξική αντίληψη για το χαρακτήρα της επιστήμης και της τεχνολογίας προσπερνάει ότι, όσο η τεχνολογία δεν βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στο σοσιαλισμό, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για την εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση της καταστολής.
Στον καπιταλισμό, η εργασία είναι εμπόρευμα και ο νόμος του κέρδους επιβάλλει την ύπαρξη της ανεργίας. Καπιταλισμός χωρίς ανεργία δεν μπορεί να υπάρξει. Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται από το μειωμένο ωράριο. Η άποψη ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλει κάποιον άλλον κοινωνικό καταμερισμό, μέσα στον καπιταλισμό και πριν την ανατροπή της αστικής εξουσίας, αποτελεί καραμπινάτο ρεφορμισμό.
Ότι καταφέρνουμε να αποσπούμε κάθε φορά είναι καλοδεχούμενο, αλίμονο. Ας έχουμε όμως ξεκαθαρισμένη στη συνείδησή μας την γνώση ή την πικρή διαπίστωση πως κάθε κατάκτηση είναι προσωρινή όσο έχουμε καπιταλισμό (η τελευταία δεκαετία των μνημονίων είναι αρκετά διδακτική). Κατά τα άλλα συμφωνώ με τη γενικότερο νόημα της τοποθέτησης.
Πρέπει να αποταχτουν από το όποιο σώμα έστησαν ψεύτικα κατηγορητηρια, να απολογηθούν (τουλάχιστον) οι δικαστικοί στα σώματα τους και οι υπεύθυνοι (ως πολίτες πλέον και από την δική τους τσέπη) να αποζημιώσουν τα θύματα για την ταλαιπωρία, την συκοφαντια αλλά και το διάστημα στέρησης της ελευθερίας και τα διαφυγόντα (και μελλοντικά) οικονομικά κέρδη τους
Μόνο έτσι θα τελειώσουν αυτά τα τρισάθλια τερτίπια