Για άλλη μια φορά, η Πλεύση Ελευθερίας, τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καθαρά, σταθερή στις αρχές και τις αξίες της. Η καθιέρωση της Επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και ειδικά για τις Ευρωεκλογές, είναι επιπλέον η κατοχύρωση της ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι οι πολίτες πολλών άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν σαφής ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Επιστολικής ψήφου ως προς τις Εθνικές εκλογές για τους συμπατριώτες μας του Εξωτερικού. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα και είναι διαστρέβλωση το να παρουσιάζεται η Επιστολική ψήφος ως αντισυνταγματική πρωτοβουλία.
«Είναι παραφωνία», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, «η αναφορά στο Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν την ετυμηγορία του μοναδικού πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε ουδέποτε αναγνώρισαν την αξία και τη βαρύτητα του Συντάγματος».
Και συνέχισε:
«Για την Πλεύση Ελευθερίας είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα είναι κάτι πολύ σοβαρό, ότι τυχόν αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Κυβέρνησης πρέπει πάραυτα να αποκρούονται από την Αντιπολίτευση και ότι το να γίνονται ενστάσεις και να συζητείται το Σύνταγμα ως κάτι σοβαρό είναι πράγματι μια πρόοδος, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας έχει επανειλημμένα αναδείξει ότι πλείστες φορές και το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η Κοινοβουλευτική λειτουργία έχουν περιφρονηθεί από τις εκάστοτε Κυβερνητικές πρακτικές».
Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε αναφορικά με τα δικαιώματα, τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο πολλών τοποθετήσεων και εμπνεύσεων και προτάσεων τον τελευταίο καιρό, ότι «τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τίθενται σε δημοψήφισμα, κι αυτό ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για το γάμο και την τεκνοθεσία, τα οποία κάποιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν σαν να είναι οι ίδιοι ανώτεροι».
Για την Πλεύση Ελευθερίας «είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο έχει πάρα πολλά σημεία βελτίωσης, εγείρει όμως τον προβληματισμό μας», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ο οποίος είναι κομβικός, για την κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του Εξωτερικού και θα καλούμε μέχρι τέλους την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει παράλληλα με τη δυνατότητα ψήφου στα Προξενεία εκεί όπου υπήρχε».
«Αν και αντιλαμβανόμαστε», τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, «τη δυσκολία η Κυβέρνηση να οργανώσει Προξενεία που προηγουμένως δεν λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα, εντούτοις η Πλεύση Ελευθερίας δεν δέχεται να μην λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα Προξενεία όπου έχει διενεργηθεί κατ’ επανάληψη η εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο αναιρεί αυτό που υποστηρίχθηκε από όλους τον Ιούλιο, δηλαδή το να λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Η Πλεύση Ελευθερίας δεσμεύτηκε σε αυτό και ποτέ δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της, ότι δηλαδή τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν κανονικά και από εκεί και πέρα οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού θα επιλέξουν- για όποιους λόγους- να ψηφίσουν επιστολικά, χωρίς αυτό να είναι η αποκλειστική τους δυνατότητα».
«Αντίστοιχα και για τα Άτομα Με Αναπηρία η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή κι όχι επιβολή και η Πολιτεία να σεβαστεί την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αν το επιθυμούν και εναλλακτικά με επιστολική ψήφο. Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν από την Κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για την κατοχύρωση της μυστικότητας της ψήφου με εξατομίκευση παράδοσης παραλαβής και τη διασφάλιση της εγκυρότητα της διαδικασίας», είπε.
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε τους προβληματισμούς των φοιτητών οι οποίοι εκπροσωπούμενοι από την Πρόεδρο της Φιλοσοφικής Σχολής ανησυχούν για πιέσεις που θα τους ασκηθούν από τα περιβάλλοντά τους καθώς αντίστοιχα και τους φοιτητές του Δημοκριτείου εκπροσωπούμενους από τον Πρόεδρο της Σχολής που είπαν ότι η επιστολική ψήφος θα είναι διευκόλυνση. «Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς και η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα των άρθρων 161 ως 164 του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι παρεμβάσεις επιρροής στη βούληση του εκλογέα να επισύρει ποινές κακουργηματικές. Επιπλέον, η Πλεύση Ελευθερίας για πολλοστή φορά καλεί την Κυβέρνηση να οργανώσει εκλογικούς καταλόγους για τους φοιτητές και τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και αυτό είναι ένα αίτημα κι ένα πρόταγμα το οποίο η Πλεύση Ελευθερίας θέτει σε κάθε ευκαιρία. Θα δυναμιτίσει τη συζήτηση και δεν θα βγει κερδισμένη η Δημοκρατία».
Αναφερόμενη στην τροπολογία που αιφνίδια και εκπρόθεσμα έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τη χαρακτήρισε ως μία «όχι εύστοχη επιλογή, που μετατρέπει μια διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες σε διαδικασία που θα εμπνεύσει μεγαλύτερη καχυποψία. Και ήδη υπάρχουν πολλοί λόγοι καχυποψίας για τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, πολλές αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα και για τη Singular Logic και για πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις της εκλογικής διαδικασίας».
Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη νομοτεχνική βελτίωση για τη νοηματική γλώσσα, γεγονός που οφείλεται στα αλλεπάλληλα διαβήματα και τις παρεμβάσεις της ίδιας με αυτό το αίτημα, και ενημέρωσε την Υπουργό για το αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας η διερμηνεία στη νοηματική να καταλαμβάνει τα 2/6 της οθόνης κι όχι το 1/6 που προβλέπει το Υπουργείο προκειμένου να είναι ευκρινώς ορατή.