Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σκοπός των τραπεζών είναι να «υποβοηθήσουν» τις αγοροπωλησίες κατοικιών που αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα, την ώρα που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον πραγματικότητα.
 
Κατά το δημοσίευμα, η κίνηση των τραπεζών υποδηλώνει την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αναλαμβάνοντας ακόμα και να τους χρηματοδοτήσουν, φυσικά με το αζημίωτο.
 
Όπως αναφέρεται, τα δάνεια που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες θα αφορούν τα ακίνητα που βγάζει στον πλειστηριασμό η ίδια η τράπεζα, παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα επιτρέψει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικίας, που παραμένει υποτονική εδώ και χρόνια».
 
Όπως σημειώνεται, τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν στόχο να συγκρατήσουν τις «πιέσεις» που αναμένεται να δεχτούν οι τιμές των ακινήτων υπό πλειστηριασμό, καθώς ο αυξημένος αριθμός των ακινήτων που θα πλειστηριάσουν οι τράπεζες θα κάμψει τις τιμές τους.
 
Ακόμη, το σχέδιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμπλέκει και τους συμβολαιογράφους, καθώς αναφέρει πως η προώθηση των δανείων μπορεί να γίνει σε συνεργασία μαζί τους, καθώς είναι σε θέση να ενημερώνονται για το ενδιαφέρον που υπάρχει για κάποιο ακίνητο, με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που έχουν εγγραφεί στο σύστημα.
 
Σημειώνεται επίσης πως οι ίδιες οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους πλειστηριασμούς ευνοεί αυτά τα σχέδια των τραπεζών, καθώς η διαδικασία προϋποθέτει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ίσης με το 30% της τιμής πρώτης εκκίνησης. Προϋπόθεση που ευνοεί τις τράπεζες που πλέον δεν καλύπτουν το 100% της αξίας αγοράς ακινήτου, και απαιτούν από τον δανειολήπτη την ίδια συμμετοχή.
 
Τέλος, το επιτόκιο για την αγορά σπιτιού μέσω πλειστηριασμών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν θα διαφοροποιείται σε σχέση με ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, που διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 5%, αλλά όπως αναφέρεται η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, στον βαθμό που πρόκειται για ακίνητα που έχουν ελεγχθεί από τις τράπεζες και φέρουν ήδη προσημείωση.
 
Σημειώνεται πως από το πρωί της Τετάρτης, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στη χώρα μας είναι ήδη πραγματικότητα, μετά και τον τελευταίο σκόπελο της αναστολής της αποχής των συμβολαιογράφων, παρότι χρειάστηκε να παραιτηθούν πέντε μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
 
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μένουν στον αέρα, καθώς η «δέσμευση» της κυβέρνησης για προστασία των ακινήτων αξίας μικρότερης από 300.000, έχει ήδη συναντήσει τη διάψευση των τραπεζιτών. Το παραπάνω σχέδιο γεννά ακόμα περισσότερη ανασφάλεια για τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν οι τράπεζες στο αμεσως επόμενο διάστημα.