Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Αν πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά απλώς τώρα είμαστε σε συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα, την ώρα που έχουμε 70 θανάτους την ημέρα, υποστήριξε ότι καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εντός της Ε.Ε. και ακόμη και χώρες «χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον» χαλαρώνουν τα μέτρα, κάνει ουσιαστικά το ίδιο. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο υψηλός αριθμός των νεκρών οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας ακολουθείται ένα «πολύ αυστηρό σύστημα καταγραφής νεκρών», καθώς ακόμη και αν κάποιος πάσχει από άλλη αιτία, αν έχει διαγνωστεί με κορονοϊό και πεθάνει, τότε καταγράφεται ως θάνατος λόγω της πανδημίας.

Επίσης, υποστήριξε ότι τα μέτρα χαλαρώνουν γιατί το αντέχει πλέον το σύστημα υγείας.

«Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για Covid περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση αλλά ελεγχόμενη», είπε.

Μάλιστα, είπε ότι τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών δείχνουν συνεχή πτώση, η οποία συνδέεται «και με τον καιρό», αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και νόσησης.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, «αυτήν τη στιγμή, περίπου το 85% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει -όχι μόνο σε μας, αλλά συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται αλλά και επιφυλακή. Γι’ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας».

Επίσης, είπε, πως είναι σύμφωνη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων η άρση των οποίων έχει συζητηθεί σε 3-4 συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, αλλά από εκεί και πέρα ως προς επιμέρους θέματα υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, για το συνολικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ακριβώς επειδή στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ήταν σύμφωνη η Επιτροπή», κατέληξε.