Σε δηλώσεις για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Πλεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο μέτρο της εισόδου των πιστών στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους ανεμβολίαστους. Ερωτήματα, φυσικά, εγείρονται αναφορικά με τη διενέργεια των ελέγχων στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, με τον Υπουργό να απαντά χαρακτηριστικά:

«Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει Εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι. Προφανώς οι έλεγχοι σε εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος με την δυνατότητα των λειτουργιών που δίνεται στους δικούς της λειτουργούς τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος που μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους. Άρα δεν άλλαξε κάτι αλλά προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο που είναι ανεμβολίαστοι, να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω μπήκε αυτό το μέτρο. Να σας θυμίσω ότι η ίδια η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να μπει σε μέτρα να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε, η ίδια η κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακά μέτρα σε όλους όσους είναι στον χώρο εργασίες και η ίδια αυτή κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμών».

Για τις ΜΕΘ

Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, τόνισε ο υπουργός. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, σημείωσε. «Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. «Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12 χιλιάδων επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς» σημειώνει, ενώ δεκάδες γιατροί καθημερινά καταγγέλλουν ελλείψεις κι εξαντλητικά ωράρια σε νοσοκομεία γεμάτα ράντζα στους διαδρόμους.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε να έχουμε αντίστοιχες κλίνες», υπογράμμισε ο υπουργός. «Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους», επισήμανε ο κ. Πλεύρης. Αν κριθεί απαραίτητο, αυτό το μέτρο θα επεκταθεί. Θυμίζουμε πως ο κ .Καπραβέλος είχε χαρακτηρίσει «τραγική» τη δήθεν συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα.

«Η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», τόνισε ο κ. Πλεύρης. Τουλάχιστον με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού.

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Στη συνέχεια ο υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια.

Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και γι’ αυτό πάρθηκε το μέτρο για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown», επισήμανε ο κ Πλεύρης. To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει, επανέλαβε ο κ. Πλεύρης, αντίθετα με όσα λένε οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γράμμη. Ίσως ο κ. Πλεύρης από την καρέκλα του ξέρει καλύτερα…

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού