Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα οι χθεσινές πορείες παντού στην Αμερική ήταν οι μεγαλύτερες από την ημέρα της έκρηξης οργής, όταν δολοφονήθηκε από αστυνομικό ο Τζορτζ Φλόιντ στη Μιννεάπολις.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλά αστικά κέντρα – ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Μαϊάμι – καθώς και σε μικρές, αγροτικές κοινότητες.
Η κορύφωση των διαδηλώσεων έγινε με μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, με τις αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα με ένστολους στρατιωτικούς να σπεύδουν την ευρύτερη περιοχή του Λευκού Οίκου. Μεγάλη πορεία διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το George Washington University Hospital, μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Χέρια ψηλά, Μην πυροβολείτε!», «Κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Τραμπ: Μικρότερο του αναμενομένου το πλήθος
Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν χθες μικρότερος απ’ ό,τι προβλεπόταν ότι θα είναι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ’ ό,τι προβλεπόταν. Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.
«Έχουν περάσει 401 χρόνια στα οποία θα μπορούσε να έχει αλλάξει το σύστημα»
Την ίδια ώρα, στο Ρέφορντ της Βόρειας Καρολίνας, γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές έξω από μια εκκλησία όπου είχε εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα το φέρετρο με τη σορό του δολοφονημένου.
Ο αιδεσιμότατος Κρίστοφερ Στάκχαουζ δήλωσε «χρειάστηκαν 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα για να πεθάνει. Αλλά έχουν περάσει 401 χρόνια στα οποία θα μπορούσε να έχει αλλάξει το σύστημα ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα».
Η σορός του Τζόρτζ Φλόιντ θα μεταφερθεί και θα ταφεί στο Χιούστον, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.