Ο Νίκος Γιαννακάς, πρόεδρος εστίασης Μυτιλήνης (Ασπίδα) και ο Ευριπίδης Γκόγκος, αντιπρόεδρος εστιατόρων Ρόδου μίλησαν στο Open για την κρίση σημειώνοντας ότι ενώ έχουν πληρότητα τα δωμάτια, τα πλοία και τα μαγαζιά ο κόσμος μειώνει την κατανάλωση, προκαλώντας πτώση της τάξης του 20%.
Ο Νίκος Γιαννακάς μιλώντας για την κατάσταση τη Μυτιλήνη είπε ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα όλο το καλοκαίρι, αλλά και από πριν γιατί οι αυξήσεις είναι συνεχόμενες πάνω από ένα έτος τώρα». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα εννοείται ότι είμαστε υπέρ και το ζητάμε εδώ και καιρό» ενώ πρόσθεσε πως «θα έπρεπε να είχαμε μειώσει κι εμείς την τιμή αλλά έχουμε 50 και 30 % αύξηση στα περισσότερα προϊόντα και έχουμε απορροφήσει αυτές τις τιμές.»
Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι ανέφερε ότι «η επισκεψιμότητα είναι πάνω, αλλά οι καταναλώσεις και ο τζίρος είναι μικρότερος. Υπάρχει μια μείωση 20%». Όπως εξήγησε ο κόσμος «θα πάρει λιγότερες μερίδες ή θα πάει μόνο στο εστιατόριο και δεν θα πάνε στο μπαρ. Αυτό παρατηρείται περισσότερο τις βραδινές ώρες».
Ανάλογη η εικόνα και στη Ρόδο με τον Ευριπίδη Γκόγκο να λέει ότι «η κατανάλωση έχει πέσει πάρα πολύ. Ο πελάτης έρχεται, παίρνει το απαραίτητο ένα πιάτο, χωρίς να προχωρήσει σε ένα επιδόρπιο καλό ή ένα καλό μπουκάλι κρασί».
Για το αν ο κόσμος παρέμεινε στο νησί και η τουριστική κίνηση αποκαταστάθηκε, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές απάντησε ότι «δεν έγινε ακριβώς έτσι . Στη Νότια Ρόδο οι κρατήσεις δεν έχουν επανέλθει. Φτάσαμε να έχουμε μία μείωση του τζίρου στο 80%, τώρα βρισκόμαστε περίπου στο 30%, μέσα στον Αύγουστο. Καταλαβαίνετε, έρχονται αυτοί που μας ξέρουν για χρόνια. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Αυγούστου να έχουμε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα (…) Βρεθήκαμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».
Στο ερώτημα «γιατί δεν ρίχνετε τις τιμές;» ο Νίκος Γιαννακάς απάντησε μεταξύ άλλων ότι «πλέον είμαστε με την πλάτη στον τοίχο διότι με μια αύξηση πρώτων υλών 50% μέσα σε ένα χρόνο και όλα αυτά με το ρεύμα κλπ καταλήγουμε να μην έχουμε καθόλου κέρδος αυτή τη στιγμή». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι αυξήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες και πολύ σύντομα θα δείτε νέες αυξήσεις από μέρη που είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν τις τιμές, αν δεν γίνει κάτι».