Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η Ν. Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν πιστά οι αλλαγές που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές και ιδίως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για τις συντάξεις, επισημαίνοντας ότι το συνταξιοδοτικό έλλειμμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παράλληλα, ζήτησε να «απλωθεί η φορολογική βάση», (δήλωση που ίσως έχει να κάνει με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου) λέγοντας ότι μέχρι τώρα η δημοσιονομική πολιτική βασίστηκε σε πολύ υψηλούς φόρους.
«Βλέπουμε» για το χρέος
Αναφερόμενη στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί, δεν γίνεται με τις παρούσες συνθήκες να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους που έχουν δεσμευτεί να συζητήσουν το θέμα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν είμαστε ακόμη εκεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε συμφωνία επί της αρχής (συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση), που δεδομένων των συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Κομισιόν
Σύμφωνος με την γραμμή Βελκουλέσκου είναι και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, που στο ίδιο συνέδριο δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει απλώς να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές» και να μην εγείρει επιπλέον αξιώσεις ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις.
Έκανε λόγο για «σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να χαθεί» και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ζητήσει κάτι παραπάνω από όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές και με τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει. «Δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης. Απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί». Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα «καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση».