Συμπόρευση με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν οι δάσκαλοι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη η ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ. Οι καθηγητές έχουν αποφασίσει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι καθηγητές ξεκινούν και επίσημα από τις 16/9 πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έχοντας σε πρώτη τουλάχιστον φάση μαζί τους, τους διδάσκοντες, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
Οι τελευταίοι έχουν ανακοινώσει δύο 48ωρες, 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου, καθώς και μία πενθήμερη απεργία, από 16 έως και 20/9, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ.
 
Η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) καλεί, παράλληλα, τους δασκάλους σε «αγωνιστική επαγρύπνηση», εν αναμονή των Γ.Σ. και έπειτα από την άκαρπη συνάντηση του ΔΣ της με τον υφυπουργό Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου.
 
Η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) συμπαρατάσσεται σε κοινό αγώνα με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και αναμένεται να εξαγγείλει απεργίες, διαμαρτυρόμενη επιπλέον για την προσπάθεια υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας και των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εμπορίου, «μια εξέλιξη που, αν πραγματοποιηθεί, θα καταργήσει την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και θα  διαλύσει παντελώς τις εργασιακές μας σχέσεις καταλύοντας τα δικαιώματά μας».
 
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αναστέλλουν τη λειτουργία τους έως το τέλος της εβδομάδας και έως και τη Δευτέρα, αντίστοιχα.
 
Σήμερα το απόγευμα, ανήμερα της ψηφοφορίας της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες θα πραγματοποιήσουν ΟΛΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ.

Το νομοσχέδιο έχει υποβληθεί σε ορισμένες διορθώσεις και βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων: αύξηση 10% των μαθητών ανά τμήμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δυνατότητα για τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν να διατεθούν για παροχή έργου στα Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και μικρές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
 
Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών
 
Στις αρχές Αυγούστου, οπότε και δημοσιοποιήθηκε η λίστα των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωνε: «2.122 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπαίνουμε σήμερα σε διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης, ελέω μιας ανηλεούς κυβέρνησης και της τρόικας. 302 έμπειροι και προσοντούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους. Το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ δεν θα βρίσκουν τις ειδικότητες που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο. Εννέα πολυδάπανα εργαστήρια στα τεχνικά σχολεία θα αχρηστευτούν. Οι ιδιώτες σχολάρχες θριαμβολογούν
 
Με το φόβο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης, μέσα στο καλοκαίρι, αιτήθηκαν τη μετάταξή τους σε δημοτικά (χωρίς να έχουν λάβει κανενός είδους μετεκπαίδευση), ενώ ακόμη και σήμερα, μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλοί καθηγητές δεν γνωρίζουν σε πόσα και ποια σχολεία θα αναγκαστούν να εργαστούν, έπειτα από τη μείωση των τμημάτων, που επιτεύχθηκε με την σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
 
Παράλληλα, τα ολοήμερα σχολεία θα στελεχωθούν είτε από μετατάξεις (χωρίς να δοθούν, ωστόσο,  οργανικές θέσεις), είτε από ωρομίσθιους καθηγητές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σημαντικό πλήγμα πρόκειται να δεχθούν και οι αναπληρωτές, με σημαντική μείωση του αριθμού τους (περίπου 2.000 εκ των 12.500), μέσω αύξησης του ωραρίου διδασκαλίας.
 
Ανησυχίες εκφράζονται και για το νέο λύκειο, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αλλαγές τόσο στο πρόγραμμα μαθημάτων, όσο και στον τρόπο εξέτασης και βαθμολογίας των μαθητών.
 
Ανακοινώνοντας χθες την απεργία διαρκείας, ο Θ. Κοτσιφάκης της ΟΛΜΕ, αναφερόμενος στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, δήλωσε: «Καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα, όχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών, όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κάνει το Λύκειο εξεταστικό κέντρο και μετατρέπει την επαγγελματική εκπαίδευση σε κατάρτιση και μαθητεία. Κανένα παιδί, κανένας εκπαιδευτικός έξω από το σχολείο. Κανείς δεν περισσεύει»
 
Οι προτάσεις των παρατάξεων στη συνεδρίαση ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ
 
Μπορεί η απόφαση για απεργίες διαρκείας, με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων, να συγκέντρωσε την στήριξη 72 εκ των 85 ΕΛΜΕ, ωστόσο τόσο στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, όσο και στη συνέλευση των προέδρων όλων των ΕΛΜΕ, οι παρατάξεις δεν ακολούθησαν κοινή γραμμή.
 
Συγκεκριμένα:
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) πρότεινε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
 
Η Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις με 2 έδρες) πρότεινε απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
 
Η ΔΑΚΕ (με 3 έδρες) πρότεινε μια 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση,  για επανεκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Το ΠΑΜΕ πρότεινε μια 48ωρη απεργία.
 
Η ΠΑΣΚ (με 1 έδρα) πρότεινε 2 48ωρες απεργίες (18-19 και 25-26 Σεπτεμβρίου).

(Πηγές: AlfaVita, Ναυτεμπορική, Ημερησία)