Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, ήταν ένα από τα τρία πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση των παράνομων πληρωμών της φαρμακευτικής Novartis, για τις καταθέσεις του οποίου ξέσπασε στις αρχές του 2018 μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση, με τους ελεγχόμενους πολιτικούς να κάνουν λόγο για «μάρτυρες με κουκούλες». Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα την παραμονή Πρωτοχρονιάς, τον έφεραν πλέον στο προσκήνιο με την πραγματική του ταυτότητα, με τις εισαγγελικές αρχές να τον εγκαλούν πλέον ως άμεσα εμπλεκόμενο. 
 
Από το απόγευμα της Τετάρτης, ο ίδιος έσπευσε να δώσει τρεις συνεντεύξεις αναφορικά με την εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι, στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης του ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, παρά το ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα. Ισχυρίστηκε πως δεν έχει συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες, ούτε γνωρίζει αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε έκνομες ενέργειες. Ακόμη, υποστήριξε πως δεν επιχείρησε να διαφύγει από τη χώρα, και πως οι εισαγγελικές αρχές ήταν ενήμερες για την μετεγκατάστασή του στο εξωτερικό και πως οι αρμόδιες αρχές τον έχουν ελέγξει και «δεν έχουν βρει τίποτα». 
 
Ωστόσο, τόσο οι συνεχείς πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενά του, όσο και αρκετά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ του προηγούμενου διαστήματος, που τον φέρνουν στο επίκεντρο της υπόθεσης, και διαψεύδουν ουσιαστικά τα όσα υποστηρίζει για τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις επαφές του με τις εισαγγελικές αρχές, και την ενημέρωση για το επίμαχο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου υποστήριξε, μιλώντας στο ρ.σ «Στο Κόκκινο», πως το ΣΔΟΕ βρήκε χρήματα τα οποία ο Ν. Μανιαδάκης δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει, αναφέροντας μάλιστα πως ο ίδιος έκανε ρύθμιση και τα πλήρωσε.
 
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογράφο και άλλες πηγές, δεν ισχύει ότι είχε ενημερώσει την εισαγγελία για το ταξίδι, γεγονός που οδήγησε την εισαγγελία και στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με τις γνωστές εξελίξεις. Από τη μεριά του, ο Ν. Μανιαδάκης ισχυρίστηκε πως η εισαγγελέας ήταν ενήμερη, υποστηρίζοντας πως «την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό. Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε πως θα μπορούσε να διαφύγει «από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».
 
Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι εισαγγελείς Διαφθοράς πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Ν. Μανιαδάκη, με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου να κάνουν λόγο για αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του, σχετιζόμενη με την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες από «πηγές του Εφετείου» που μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αρχές βρέθηκαν σε ένα «άδειο σπίτι», σημειώνοντας πως επιβεβαιώνονται οι αρχές που θεώρησαν πως ήθελε να διαφύγει. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.
 

Τα email με το υπουργείο Υγείας

 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στις συνεντεύξεις του ο Ν. Μανιαδάκης, ο ίδιος δεν είχε παρά «τεχνοκρατική» εμπλοκή στις υποθέσεις των θεμάτων Υγείας των εκάστοτε υπουργείων, καθώς δεν κατείχε θεσμική θέση συμβούλου σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών του Μαρτίου του 2017, δημοσιεύονται δεκατρία email στα οποία εμπλέκεται το όνομα του Ν. Μανιαδάκη, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των Αρχών κατά τις έρευνες που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα.  
 
Όπως ανέφερε τότε το δημοσίευμα, τα email αυτά «αποτελούν συνέχεια των άλλων μέιλ που είχε ανταλλάξει ο κ. Μανιαδάκης με το υπουργικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη και είχαμε αναδείξει πριν από λίγο καιρό («Φαρμακερά μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας», «Εφ.Συν.», 11.2.2017) προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε παραδεχτεί τελικά πως ο Ν. Μανιαδάκης είχε διατελέσει «άτυπος» σύμβουλός του, όπως και πολλοί άλλοι».
 
Μεταξύ των ζητημάτων που αφορούσαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα, αποζημίωση νέων φαρμάκων-παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, συνομιλίες για θέματα υγείας με τον ΟΟΣΑ, υπουργικές αποφάσεις για προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, υπουργικές αποφάσεις για τα ογκολογικά φάρμακα, πρόταση τιμών αναφοράς φαρμάκων και άλλα είναι θέματα στα οποία αποδεικνύεται εμπλοκή του Ν. Μανιαδάκη. Ο ίδιος -τότε- με ανακοίνωσή του είχε διαψεύσει την ουσιαστική συμμετοχή του στις διεργασίες του υπουργείου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».
 
Ενδεικτικά, πάντα κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα email αναφέρονταν:
 
  • Στις 26 Αυγούστου 2013, μέιλ που προέρχεται απ’ τον δικηγόρο Θάνο Πλεύρη -ο οποίος ειδικεύεται σε νομικά θέματα υγείας- και με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μανιαδάκης, αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί συνεργάτες, σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό θέλει να προχωρήσουμε το θέμα για το παρατηρητήριο τιμών σε σχέδιο απόφασης που είχα συζητήσει με τον κ. Μανιαδάκη και σας αποστέλλω».
  • Στις 22 Δεκεμβρίου 2013, μέιλ απ’ τον κ. Μανιαδάκη προς το γραφείο του υπουργού, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιτζέρη, αναφέρει τα εξής: «Σας επισυνάπτω τη δεύτερη ΥΑ (υπουργική απόφαση) και την αγορανομική -σ.σ. αναφέρεται σε τιμολόγηση φαρμάκων- και αναμένω τα τελικά σχόλιά σας πριν την υπογραφή της. Παρακαλώ την κ. Κατραβά -σ.σ. συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη- για την υποβολή τους στην αρμόδια υπηρεσία».
  • Δύο μέρες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου, το γραφείο του προέδρου του ΕΟΦ απαντά στον κ. Μανιαδάκη: «Σας αποστέλλουμε τις διορθώσεις μας στην αγορανομική και την ΥΑ. Χρόνια Πολλά».
  • Στις 20 Ιανουαρίου του 2014 ο κ. Μανιαδάκης στέλνει στο γραφείο του υπουργού μέιλ όπου επισυνάπτεται η αγορανομική διάταξη και ζητά να αποσταλεί αμέσως για υπογραφή απ’ τους αρμόδιους διευθυντές.
  • Στις 23 Απριλίου 2014 ο κ. Μανιαδάκης στέλνει μέιλ στο γραφείο του υπουργού με αντικείμενο το clawback και ζητά -προφανώς απ’ τη γραμματέα- «να την δει ο ΕΟΠΥΥ και ο Σταύρος».
  • Στις 25 Απριλίου 2014 υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή μέιλ, στην οποία συμμετέχει ο κ. Μανιαδάκης, με αντικείμενο «Εκδοση ΥΑ-Προαπαιτούμενα».
 
Όπως ανέφερε η ΕΦΣΥΝ, oι άλλοι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι νομικοί που έχουν συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, το ζητούμενο είναι η ανάλυση που κάνει ο Ν. Μανιαδάκης στο email του για την ποσότητα και περιεκτικότητα των φαρμάκων αλλά και για τη σχέση ποσότητας-περιεκτικότητας με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Ακόμη, η εφημερίδα ξεχωρίζει στην απάντηση των νομικών προς τον Ν. Μανιαδάκη την αναφορά: «πείτε μας εάν θα το στείλετε εσείς στην Τρόικα ή εμείς».
 
  • Στις 4 Ιουνίου 2014, έτερο μέιλ του κ. Μανιαδάκη προς το γραφείο υπουργού με αντικείμενο τα ογκολογικά φάρμακα, αναφέρει: «δώσε και αυτήν την ΥΑ [υπουργική απόφαση] στον Σταύρο».
 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Αναστασίου» για Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Σαλμά

 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε κατά τις τρεις συνεντεύξεις του ο Νίκος Μανιαδάκης, τόσο στο Πρώτο Θέμα και το ΣΚΑΪ όσο και στον ANT1, ουδέποτε μίλησε για πρόσωπα κατά τις καταθέσεις του, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε τίποτα, αλλά και πως κάτι τέτοιο θεωρούσε πως θα ήταν ανήθικο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των καταθέσεών του που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από το documentonews.gr, ο κατηγορούμενος -πλέον- για παθητική δωροδοκία για την υπόθεση Novartis έχει αναφερθεί ονομαστικά, τουλάχιστον στα πρόσωπα των πρώην υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και σε αυτό του Μάριου Σαλμά.
 
Συγκεκριμένα, για τον Άδωνι Γεωργιάδη, στην κατάθεσή του την 1η Φεβρουαρίου 2018 αναφέρεται: 
 
«Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας, μας αναφέρατε ότι η βασιλική Κατραβά ήταν η εξ’ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως “εξ’ απορρήτων γραμματέας»” Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;
 
Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κα. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης, έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη».
 
 
(…)Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων;
 
Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου υγείας, Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών.
 
«… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές τωνς τοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Όπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του. Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τίμων, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νοβάρτις και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο». 
 
Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του Μάριου Σαλμά, ο μάρτυρας «Αναστασίου» αναφέρεται σε δύο σημεία. Στο πρώτο για «φήμες» που αφορούν το εν λόγω πρόσωπο, και στο δεύτερο, για περιστατικό στο οποίο υποστήριζε πως ήταν παρών: 
 
«Ηταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ. με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών» αναφορικά με τις πληροφορίες που συνόδευαν τον όνομα του Μ. Σαλμά. 
 
«Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ» σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.
 

Και αναφορές στον Σαμαρά 

 
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως, και πάλι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει στις συνεντεύξεις του, ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να έχει αναφερθεί και στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά
 
Συγκεκριμένα, στις καταθέσεις του αναφέρεται στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, αναφερόμενος και στο περιβόητο Harvard Project, για το οποίο υποστήριζε πως πρόκεται για σχέδιο που στόχευε στην ικανοποίηση αιτημάτων της Novartis, ενώ συμπλήρωνε πως απαιτούνταν η αποδοχή του προγράμματος από λήπτες αποφάσεων «και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου»:
 
«Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για το Harvard project και πως αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της σχετικής παρουσίασης; Εκ του αποτελέσματος βοήθησε το έργο την εταιρεία και τα προϊόντα της; (Σημειώνεται ότι επιδείχθηκε στον μάρτυρα η παρουσίαση του προγράμματος με τίτλο Novartis Healthcare Systems Healthcare Systems Excellence Program Project Proposal Greece, March 29 2013)
 
Απάντηση: Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά την καταγραφή και την ανάλυση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, την διαμόρφωση πρότασης αλλαγών στο σύστημα υγείας, και την κοινοποίηση και εξασφάλιση αποδοχής της από σημαντικούς λήπτες αποφάσεων ή συμβούλους και άτομα με επιρροή στο σύστημα υγείας, στο υπουργείο οικονομικών, και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου και των παρακείμενων δεξαμενών σκέψης. Στόχος ήταν να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον και πολιτικές φιλικές προς την καινοτομία και την είσοδο νέων φαρμάκων, καθώς και ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης του ΕΟΠΠΥ που θα επέτρεπε την αύξηση των πόρων για την υγεία και την μείωση των χρεών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα ωφελούσε οικονομικά την Νοβάρτις, καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης τιμής και αποζημίωσης. Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος βοήθησε την εταιρεία στο βαθμό που τα προϊόντα αναφέρονται στην παρουσίαση στη συνέχεια εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας. Το έργο υλοποιήθηκε από ομάδα εργασίας η οποία περιελάμβανε διεθνή και τοπικά στελέχη της μητρικής εταιρείας και της Νοβάρτις Ελλάς και εξωτερικό σύμβουλο, τον καθηγητή, Κυριάκο Σουλιώτη. Η αναφορά στο think tank του πρωθυπουργού, αφορά συμβούλους του περιβάλλοντός του και ενδεχομένως τον ίδιον τον πρωθυπουργό…».
 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, το ίδιο πρόσωπο αναφέρει για τον Αντ. Σαμαρά:
 
«Ερώτηση: Σε ποιους πιστεύετε ότι αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως το Think tank του πρωθυπουργού;
 
Απάντηση: Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν τη δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τομέα υπηρεσιών υγείας. Τέτοια άτομα έχει ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης… Σε ότι αφορά τον τρόπο υλοποίησης του, περιγράφεται ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από μια διευρυμένη ηγετική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα ηγετικά στελέχη από τη μητρική εταιρεία, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Νοβάρτις Ελλάς, διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και τον καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, Κυριάκο Σουλιώτη… 
 
Αναφορικά με τους λήπτες αποφάσεων, τους οποίους στοχεύει το έργο, περιλαμβάνονται ο καθηγητής Σουλιώτης από την αρχή του έργου οι υπουργοί υγείας και οικονομικών, καθώς και κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα προσεγγιστούν στο κατάλληλο σημείο υλοποίησης του έργου… 
 
Τέλος, αναφέρεται ότι παράγοντας επιτυχούς υλοποίησης του έργου, είναι η επιρροή που ασκεί στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος η ετιαρεία, μέσα από την προεδρία του ΣΦΕΕ από τον αντιπρόεδρό της, κύριο Φρουζή και από την ενεργή συμμετοχή της εταιρείας δια των στελεχών της στη δεξαμενή σκέψης του πρωθυπουργού, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί κατάλληλα στον τομέα της υγείας. Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά και ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, όπως αυτό περιγράφεται στην εταιρική παρουσίαση».