(Φωτογραφίες: Reuters)

Η πλατεία έχει πλημμυρίσει από σημειώματα πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν τόσο τη θλίψη όσο και την οργή τους. «Το κράτος και η απάθειά σου τον αυτοκτόνησαν», «μνημόνιο δολοφόνος», «κυβέρνηση ηθικών αυτουργών», «ο λαός να πάρει τα όπλα», «κλεφτες, ξεπουλημένοι, θα πληρώσετε γρήγορα», «το αίμα του στα κεφάλια σας να πέσει, καθάρματα, δολοφόνοι», «φτάνει πια», είναι μερικά από τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος.

Η δήλωση της κόρης του Δημήτρη Χριστούλια, Έμμυς

 

«Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής.
 
Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή π…ολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα.
 
Για κάποιους, για “τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας”, σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.
 
Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το 75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς…
 
Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου.
 
Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες. Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα, ενός νέου “To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία… μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση”»
 

Το «Βήμα» για τον Δημήτρη Χριστούλια

Γείτονές του στους Αμπελοκήπους – όπου διέμενε μόνος του- δηλώνουν σοκαρισμένοι από την είδηση και κάνουν λόγο για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο, πολιτικοποιημένο, έντονα δραστηριοποιημένο που συμμετείχε στα κοινά και σε ζητήματα που αφορούσαν την γειτονιά του. Ανέφεραν ακόμη, πως δεν τους είχε πει ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα το καλοκαίρι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και μιλούσε διαρκώς για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης ενώ αναρωτιόταν γιατί η νεολαία παραμένει αδρανής και δεν ξεσηκώνεται. Βάσει επίσης πληροφοριών ήταν μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω» και είχε κρεμάσει τη σχετική σημαία στο μπαλκόνι του.

Την Τρίτη, ο συνταξιούχος ο οποίος είναι χωρισμένος πολλά χρόνια και του οποίου η κόρη διαμένει σε άλλη περιοχή, πλήρωσε το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα στη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όπου ζούσε και μάλιστα όταν εκείνη τον ρώτησε για ποιο λόγο τα εξοφλεί από τόσο νωρίς φέρεται να της απάντησε ότι αύριο (σ.σ: Τετάρτη) θα έμπαινε στο νοσοκομείο…

Τα ξένα ΜΜΕ για την αυτοκτονία του 77χρονου

Την ίδια ώρα, στην αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στο Σύνταγμα και τα επεισόδια που ακολούθησαν αναφέρονται τα κυριότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν τα επαχθή μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες και την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία τριετία.

Το Reuters αναφέρεται εκτενώς στην κοινωνική και πολιτική διάσταση της αυτοκτονίας του 77χρονου, η οποία «γρήγορα πυροδότησε κύμα συμπάθειας σε μια χώρα όπου ένας στους πέντε είναι άνεργος και ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης συνοδεύει τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

«Πράξεις αυτοκτονίας έχουν υπάρξει καταλυτικές στην ανάπτυξη λαϊκής διαμαρτυρίας στο παρελθόν. Ένας Τυνήσιος έμπορος λαχανικών πυροδότησε τη λεγόμενη “Aραβική Ανοιξη” πυρπολώντας τον εαυτό του το Δεκέμβριο του 2010», υπογραμμίζει το πρακτορείο.

«Η τραγωδία γρήγορα πήρε πολιτικές διαστάσεις, με τα μικρά, αντι-μνημονιακά κόμματα που ετοιμάζονται για τις επερχόμενες εκλογές να επιρρίπτουν ευθύνες στα μεγαλύτερα κόμματα», συμπληρώνει.

Παράλληλα, το τηλεγράφημα αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία για την άνοδο των αυτοκτονιών. «Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 18% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καθώς η αυξανόμενη ανεργία, οι υψηλότεροι φόροι και οι συρρικνούμενοι μισθοί οδήγησαν τους Έλληνες στην απόγνωση. Πέρυσι, ο αριθμός των αυτοκτονιών μόνο στην Αθήνα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Στο υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών που σημειώνονται στην Ελλάδα την τελευταία τριετία αναφέρεται στο σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. «Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερες από 1.500 αυτοκτονίες στην Ελλάδα», σημειώνει. «Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο σημείο στη διάρκεια της ημέρας, φωτογραφίζοντας τον αυτοσχέδιο βωμό και αφήνοντας μηνύματα όπως «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία» και «Το μνημόνιο ενός φόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα επεισόδια στη χθεσινή διαδήλωση ήταν πρώτο θέμα στον ιστότοπο του BBC, όπου επισημαίνεται ότι «η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες φέρονται να έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα καθώς η χώρα εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια χρέη της».

«Ένας ηλικιωμένος άνδρας που αυτοκτόνησε έξω από την ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα, όντας προφανώς απελπισμένος εξαιτίας των χρεών του, υπογράμμισε το ανθρώπινο κόστος μια οικονομικής κρίσης που δεν έχει μόνο φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου οικονομικά αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των αυτοκτονιών», επισημαίνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής Guardian στην Αθήνα.

Η επίσης βρετανική Ιndependent αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Associated Pressπου τιτλοφορείται «Αυτοκτονία συνταξιούχου πυροδοτεί βίαιες συγκρούσεις». «Ένας Έλληνας συνταξιούχος αυτοπυροβολήθηκε στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, κατηγορώντας του πολιτικούς για την οικονομική κρίση στη χώρα σε ένα σημείωμα που οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών», αναφέρεται.

«Αυτοκτονία συνταξιούχου πυροδοτεί διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του γερμανικού δικτύουDeutsche Welle. «Τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων […] προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. «Οι συντάξεις είναι ένας από τους τομείς που δέχθηκαν πλήγμα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας», υπογραμμίζει.

Στο δυστυχές περιστατικό της αυτοκτονίας στο Σύνταγμα και στα επεισόδια που ακολούθησαν μεταξύ «δεκάδων νεαρών κουκουλοφόρων και των δυνάμεων των ΜΑΤ» αναφέρεται και η Wall Street Journal. «Τα πολυάριθμα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις των συντάξεων και άλλων παροχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 25%», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Την ίδια ώρα, το εισόδημα των Ελλήνων συμπιέζεται και από τις περικοπές των μισθών και την αύξηση των φόρων, από τα ακίνητα ως τη βενζίνη».

Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κλίμακα», η οποία προσφέρει τηλεφωνική υποστήριξη σε όσους σκέφτονται να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο οι κλήσεις έχουν διπλασιαστεί και προέρχονται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, τα οποία τους οδηγούν σε απόγνωση.

«Με σφαίρα βάζει τέλος στην οικονομική του απόγνωση» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος των The New York Times, οι οποίοι περιγράφουν το τραγικό συμβάν ως «δημόσια αυτοκτονία Έλληνα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων». Και σε αυτό το δημοσίευμα γίνεται λόγος για την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών στη χώρα, η οποία «παρουσίαζε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, καθώς οι αυτοκτονίες δεν ξεπερνούσαν τις 300 ετησίως».

«Η πρόσφατη αυτοκτονία Έλληνα συνταξιούχου αποτελεί ένδειξη της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα», επισημαίνεται στον αγγλόφωνο ιστότοπο του ρωσικού RT, που επικαλείται σχόλια του διευθυντή της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων DV Advisors, Πάτρικ Γιανγκ. «Δυστυχώς, όλοι οι Έλληνες πολιτικοί και μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πρέπει να κατηγορηθούν ότι στην ουσία αφήνουν τους πολίτες τους να πεθάνουν της πείνας», είπε ο ίδιος.