Σύμφωνα με το δελτίο του Open, το υπουργείο Εργασίας με τη νέα χρονιά φέρνει δύο σημαντικές τομές στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίες αποτελούν καίριο πλήγμα για τους πρώτους. Οι ευέλικτες υπερορίες σε συνεννόηση με τον εργοδότη και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, αποτελούν κομμάτια που σκιαγραφούν το εργασιακό τοπίο για το επόμενο έτος, την ώρα που η πανδημία έχει σαφή αντίκτυπο στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το μέσο, ο εργαζόμενος με «ατομική συμφωνία» με τον εργοδότη και όχι κεντρική του Σωματείου του – που θα είναι αμέτοχο – θα μπορεί να απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα με 10 ώρες εργασίας και κάποια άλλη εβδομάδα του ίδιου μήνα να δουλεύει 4 ημέρες από 6 ώρες, στο πλαίσιο των ευέλικτων υπερωριών που προωθεί η κυβέρνηση.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Πέρα από το παραπάνω, με τη νέα χρονιά ξεκινούν οι διαδικασίες για την επικουρική ασφάλιση οι οποίες θα αφορούν 3 πυλώνες ασφάλισης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι στη μεταρρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση αναφέρθηκε ο ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
«Είναι μια μεταρρύθμιση που προνοεί για τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Διαχειρίζεται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν ρυθμίζει τα τρέχοντα, αλλά κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον», είπε, καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις από τον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο, σχετικά με το κόστος μετάβασης του συστήματος αλλά και του πόσο στιβαρό θα είναι εν γένει ένα σύστημα όπου ο ασφαλισμένος δεν θα έχει σαφή εικόνα για το ποσό της επικουρικής του σύνταξης.
Κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση με «αιμοδοσία» και δυσθεώρητο μεταβατικό κόστος
Επιπλέον, στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση.
Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Στοχοποιεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα
Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας», νομοθετώντας ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου.
«Εκσυγχρονισμό» χαρακτηρίζει ο Βρούτσης το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων