Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, 48 ασθενείς με Covid-19 παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, με τους 25 εξ αυτών να είναι από 2 έως 10 ημέρες σε αναμονή για μια κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

ΝΙΚΑΙΑ. 13
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 7
ΕΡΥΘΡΟΣ. 4
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ. 2
ΕΛΠΙΣ.1
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 6 διασωληνωμένοι με κορονοϊό (και ένα διασωληνωμένο παθολογικό περιστατικό 7 ημέρες εκτός ΜΕΘ)
ΘΡΙΑΣΙΟ. 3
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 1
ΤΖΑΝΕΙΟ.3
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. 6 σε λίστα αναμονής.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 1
ΣΥΝΟΛΟ. 48

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, 700 υγειονομικοί νοσούν από κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι 193 εξ αυτών βρίσκονται μόνο στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ.  Εκ των 700 νοσούντων, οι 50 νοσηλεύονται στις κλινικές κορονοϊού και δύο βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης. Στο «Αττικό» νοσηλεύεται ένας τραυματιοφορέας του νοσοκομείου Χαλκίδας και ένας γιατρός ιδιώτης επιταγμένος του Νοσοκομείου Νίκαιας. Εξιτήριο πήρε ακόμα ένας επιταγμένος ιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας 43 χρονών εμβολιασμένος, ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό.

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στη μάχη κόντρα στην πανδημία του κορονοϊού. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων τονίζει πως «η απόφαση του υπουργείου να μην υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί είναι λάθος» ενώ προσθέτει πως «συνήθως οι εμβολιασμένοι περνάνε τη νόσο χωρίς συμπτώματα και μη γνωρίζοντας ότι νοσούν διασπείρουν τον ιό σε άλλους συναδέλφους».

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι συγκεχυμένες για τη καραντίνα των υγειονομικών εμβολιασμένων, οι οποίοι νοσούν. Σε άλλα νοσοκομεία τίθενται σε καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι νοσούν, ενώ σε άλλα εργάζονται κανονικά διασπείροντας τον ιό όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Η διασπορά στις κλινικές προκύπτει από νοσηλευόμενους ασθενείς που αρχικά βγαίνουν στα τεστ αρνητικοί και «θετικοποιούνται» στην πορεία από συνοδούς που μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνει επιπλέον ότι «παρά τις προβλέψεις των ειδικών λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, ο τόπος βράζει από τον κορονοϊό. Κάθε ημέρα σπάμε θλιβερά ρεκόρ. Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο αποστάσεις, χέρια και σε δεύτερο χρόνο μάσκες. Ότι σχετίζεται δηλαδή με την ατομική ευθύνη. Σύστημα Υγείας είναι και η σωστή οργάνωση του συστήματος σε επίπεδο πρόληψης με κρατική μέριμνα (τεστ, συγκοινωνίες, σχολεία, χώροι δουλειάς κ.λ.π.) και σε επίπεδο κλινικής και εντατικής θεραπείας. Πάνε να κάνουν ένα ακόμη λάθος το Πάσχα. Να συγκεντρώσουν το κόσμο στις πόλεις που είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει συνωστισμός σε γλέντια, εκκλησίες κλπ».

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως «για ακόμα ένα Πάσχα είναι μέσα οι υγειονομικοί χωρίς καμία αναγνώριση από τη πολιτεία που αρνείται τη χορήγηση δώρου Πάσχα, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, να χαρακτηρίσει εργατικό ατύχημα το θάνατο των συναδέλφων από κορονοϊό. Παρά τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ που λειτουργούν χωρίς καμία ασφάλεια και την Πέμπτη δεκάδες περιστατικά είναι εκτός ΜΕΘ».