Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Υπογραμμίζει μάλιστα τον κίνδυνο «οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων».
Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει: «Δεν θα το επιτρέψουμε. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Καλούμε τους υγειονομικούς και τους πολίτες στη συγκέντρωση τη Τρίτη 28/2/2023 στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας».
Επίσης, την ημέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή η Ομοσπονδία προκηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας 12.00 – 15.00 και συγκέντρωση στη 13.00 στη Βουλή σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας. Στην ανακοίνωση της επίσης ξεκαθαρίζει ότι «αναγνωρίζει την προσφορά των Δωρητών στη διάρκεια των Μνημονίων αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας σε εξοπλισμό, σε ΜΕΘ, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, σε ασθενοφόρα κλπ που πραγματικά έσωσαν και σώζουν χιλιάδες ζωές ασθενών. «Όμως την ευθύνη λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας έχει αποκλειστικά το κράτος».
«Δεν μπορεί να μην παρεμβαίνει το κράτος για την ακύρωση των δωρεών»
Αναφορικά με την ακύρωση για την κατασκευή τριών Νοσοκομείων επισημαίνει ότι δεν μπορεί να να μην παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας. «Η λειτουργία του ΕΣΥ, των Νοσοκομείων είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες να εκκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με χρηματοδότηση από το κράτος (όλου ή μέρους) για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων. Επίσης να τροποποιηθούν οι νόμοι και να λειτουργήσουν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Τα δύο Νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Σπάρτης λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που προκύπτουν σε αυτά είναι εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και όχι από τη νομική τους υπόσταση» ξεκαθαρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Και καταλήγει με αναφορά στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο και διαχρονικό κενό για το σύστημα υγείας την μη έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είναι απαραίτητο με δεδομένο ότι πολλά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται από την Βόρεια Ελλάδα να διακομίζονται στην Αττική για την αντιμετώπισή τους που διαθέτει τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία».