«Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού» αναφέρει αρχικά ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Τονίζει ότι «από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι μείον 4.000 υγειονομικοί με βάσει τα στοιχεία του ψηφισθέντος προϋπολογισμού», ενώ στη συνέχεια ανφέρει:
«Μετά τα Χριστούγεννα βουλιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας από παθολογικά περιστατικά εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σαφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με covid-19.
- Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες έως αρχές Μαρτίου όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
- Τα εφημερεύοντα νοσοκομεια στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης.
- Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων των μεγάλων νοσοκομείων.
- Γολγοθάς η εξυπηρέτηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες.
- Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
- Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος».
Ολόκληρη η δήλωσή του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:
«Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι μείον 4.000 υγειονομικοί με βάσει τα στοιχεία του ψηφισθέντος προϋπολογισμού (2.500 μόνιμοι και 1.500 συμβασιούχοι) παρ ότι ολοκληρώθηκε μετά 5 χρόνια! Η προκήρυξη 7κ και η πρόσληψη 4.000 μόνιμων υπαλλήλων. Όμως, είχαμε ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με τους συμβασιούχους να καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή ήδη υπηρετούντες μόνιμοι επέλεξαν άλλα νοσοκομεία να εργασθούν κοντά στο τόπο καταγωγής τους, προκειμένου να μείνουν στην οικογενειακή κατοικία, αφού οι μισθοί μας δεν φθάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Τρέχουμε όσοι έχουμε απομείνει να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες, αλλά δεν προλαβαίνουμε. Ξέρετε είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Και κουραζόμαστε και αρρωσταίνουμε από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.
Μετά τα Χριστούγεννα βουλιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας από παθολογικά περιστατικά εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σαφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με covid-19.
- Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες έως αρχές Μαρτίου όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
- Τα εφημερεύοντα νοσοκομεια στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης.
- Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων των μεγάλων νοσοκομείων.
- Γολγοθάς η εξυπηρέτηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες.
- Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υφίσταται δωρεάν οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
- Υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος.
Επίσης πολλά εκ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά όμως εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. Το 70% των ασθενών που συνολικά προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στο Αττικό Νοσοκομείο είναι από τη περιφέρεια. Ένας σοβαρός λόγος που αναπτύσσονται ράντζα και η πολύωρη αναμονή στα επείγοντα
Γολγοθάς για το προσωπικό είναι η εξεύρεση κλίνης για τη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα καθ ότι διαθέτουμε στα νοσοκομεία λιγότερες παθολογικές και πνευμονολογικές κλίνες από τους ασθενείς που εισάγονται. Έτσι αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικές, καρδιολογικές και άλλες κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακής διασποράς λοιμώξεων.
Εξ άλλου είμαστε οι πρώτη στην Ευρώπη σε προσβολές και θανάτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Απαιτείται η βελτίωση της επιχειρησιακής εικόνας της δημόσιας υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό. Για να επιτευχθεί απαιτείται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αύξηση των μισθών, η αύξηση της νυκτερινής εργασίας και των αργιών ( με φουλ κυκλικό ωράριο 7 νύκτες 7 απογευματινά και 3 αργίες λαμβάνει ο νοσηλευτής 150 ευρώ το μήνα επί πλέον),ένταξη στα βαε. Κίνητρα, κίνητρα κινητρα για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού.
Τελικά ένας δρόμος υπάρχει για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, να ανακοπεί η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της. Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Δηλαδή χρειάζεται προοδευτικά να διατεθούν ακόμη 2% του ΑΕΠ της χώρας για τη δημόσια υγεία».