Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της επικεφαλής, Ελένης Ράικου, και την αποτίμηση των στοιχείων, προέκυψε ότι στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό Δημόσιο.
 
Σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα του Real.gr για το θέμα, κατά την έρευνα των εισαγγελέων προέκυψε πως η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε τα 6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να απαλλαχθεί από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά το γεγονός πως η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, αυτή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως, ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Λιακουνάκου προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Ωστόσο, αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
 
Οι νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού, στις αρχές δεκαετίας του 2000, και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, για την ίδια περίοδο, για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Ακόμη, όπως αναφέρεται, προέκυψαν ενδείξεις και ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία κατά του επιχειρηματία και προέδρου της εταιρείας Sonak, Θωμά Λιακουνάκου, καθώς και κατά του διευθύνοντος συμβούλου, Ηλία Αρκουμανέα.
 
Παράλληλα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή, με σκοπό να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου. Σημειώνεται ωστόσο πως, για την εν λόγω περίοδο, τυχών αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί προ καιρού.