Υπάλληλοι της ΔΥΠΑ -πρώην ΟΑΕΔ, θα ελέγχουν τους εγγεγραμμένους ανέργους και σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή θέσεων εργασίας, τότε θα υπάρχουν ποινές έως διαγραφή από το μητρώο.
Το «ποινολόγιο» για τους ανέργους που έχει λάβει έγκριση απο την ΔΥΠΑ, περιλαμβάνει την διακοπή στην καταβολή του επιδόματος και διαγραφή από τα μητρώα απο 6 μήνες έως 2 έτη. Σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται μέχρι και διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων, αλλά και πρόστιμα για τυχόν υποβολή ψευδών δηλώσεων. Η έγκριση ήρθε ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4921/2022 του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.
Τι προβλέπεται, αναλυτικά:
- Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.
- Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
- Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
- Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος, απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
- Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
- Προβλέπεται προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο. Το ίδιο ισχύει και εάν ο άνεργος παραλείψει να τα επικαιροποιήσει.
Μετά τα παραπάνω, πολλοί σχολίασαν πως στη χώρα που είναι πρώτη στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να εντείνει τις προσπάθειες για άμβλυνση της δεινής κατάστασης, δημιουργεί το νέο ποινολόγιο του ΟΑΕΔ. Με απώτερο σκοπό να ρίξει τα ποσοστά ανεργίας τεχνηέντως.
Αντίδραση από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Έρχεται η Αστυνομία Ανέργων”
Η αστυνομοκρατική αντίληψη της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Από την τοποθέτηση νέων συστημάτων εισόδου των εργαζομένων στις υπηρεσίες με μπάρες…..στην αστυνομία ανέργων. Έτσι αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τη σχέση του κράτους με τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Χθες, Τρίτη, 27/9/2022, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του ποινολογίου των ανέργων, εκμεταλλευόμενος την απουσία εκπροσώπων εργαζομένων, που με απόλυτο σχεδιασμό αλλά παράνομα έχει φροντίσει να μην εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι, παρά τη γραπτή, πρωτοκολλημένη και υπογεγραμμένη πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας. Δεν είχε, μάλιστα, την ευθιξία ο κ. Διοικητής να καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έστω για διατύπωση γνώμης, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Διοικητής είχε φέρει το θέμα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με την προηγούμενη σύνθεση, το απέσυρε όμως άρον-άρον μετά τις αντιδράσεις.
Η εφαρμογή του νόμου «Δουλειές ξανά», που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε “αστυνομία ανέργων”.
Είναι καθαρό πως η Ομοσπονδία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικά (απεργία-αποχή) και δικαστικά (ακύρωση της απόφασης, κακή σύνθεση του ΔΣ), στην εφαρμογή αυτού του παράλογου ποινολογίου.
Για το ΔΣ
ο Πρόεδρος ο Γ.Γραμματέας
Μακράκης Γ. Τηλιγάδας Κ.”.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σημειώνει ακόμη σε ανακοίνωσή της, πως ο Διοικητής της ΔΥΠΑ «αύξησε τον μισθό του με διαδικασίες εξπρές κατά 1.000 ευρώ μετά την ψήφιση του νόμου ΅«Δουλειές Ξανά». “Ο ίδιος αυτός κ Διοικητής θα κυνηγά και θα διαγράφει για 2 χρόνια τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις», σημειώνουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως όπως δηλώνει ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ, «η «μόνιμη – σταθερή εργασία» είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού αφού και οι όποιες ρήτρες που είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία έστω και για 6-12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτε». «Θυμίζουμε ότι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό ως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από τα 400 ευρώ, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ το οποίο δίνεται και αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κ.ο.κ.). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Σημειώνεται επίσης πως με την «εξειδίκευση» που έκανε η διοίκηση της ΔΥΠΑ, προβλέπεται πως «στην περίπτωση, που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο άνεργος ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, για να μην υποστεί τις «κυρώσεις».