του Χρήστου Ιωάννου

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του MarketFair.gr και δημοσίευμα του euro2day.gr (που δεν διαψεύτηκε), η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε σε κοινοπραξία τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των χαρτοφυλακίων των 14 τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση (ΑΤΕ, ΤΤ, Proton, ProBank κλπ.). Πρόκειται για δάνεια 9,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν ανακτηθεί 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η επιλογή έγινε από πενταμελή επιτροπή.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την ελεγκτική εταιρεία PwC, τη σουηδική εταιρεία Hoist Finance και την εταιρεία πληροφορικής Qualco. Στην Qualco επικεφαλής είναι ο Ορέστης Τσκαλώτος ενώ στην ομάδα διοίκησης είναι το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της Interamerican, Μίνως Μωησής. Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, με το παραπάνω σχήμα PwC-Hoist-Qualco εμφανίστηκε και ο πρώην υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ιωάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος έχει ιδρύσει εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, τη δουλειά της διαχείρισης των 14 bad banks της Τράπεζας της Ελλάδος,  διεκδίκησαν από κοινού και οι εταιρείες Ernst & Young και Alvarez Marsal, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν επιλέγησαν από την πενταμελή επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.


Η επικοινωνία με TτΕ

Κατ΄αρχήν επικοινωνήσαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, την οποία ρωτήσαμε αν πράγματι αληθεύουν οι πληροφορίες περί επιλογής της παραπάνω κοινοπραξίας, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα ρυθμίζει θέματα αδειοδότησης των εταιρειών που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Με άλλα λόγια, ακόμα άδειες δεν έχουν δοθεί.

Η απάντηση που πήραμε είναι ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να έχει προβεί σε επιλογή χωρίς να έχει δοθεί άδεια.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο markefair.gr