Πρόκειται για ένα… «μυστικοπαθές» fund με έδρα τις Νήσους Cayman και ένα από τα πιο γνωστά vulture funds, αναφέρουν οι ΝΥΤ, τα οποία αγοράζουν ομόλογα χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία και εν συνεχεία κινούνται νομικά εναντίων των κυβερνήσεων σε περίπτωση που αθετήσουν την υποχρέωση πληρωμής. 
 
Όπως εξηγούν οι ΝΥΤ, funds όπως το Dart συσσωρεύουν τέτοιου είδους ομόλογα σε τιμές που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 60 και 70 cents για κάθε δολάριο, «ποντάροντας» στο ότι θα πληρωθούν τελικά στο ακέραιο. 
 
Η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς το Dart, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τέτοιου είδους funds να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά έναντι της Ελλάδας. Για το χρέος των 6 δισ. ευρώ περίπου που παραμένει εκτός PSI, η επόμενη πληρωμή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αν και αφορά ποσό μικρότερο από το χθεσινό. Και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που οι διαχειριστές αυτών των funds έχουν κάθε λόγο να συνυπολογίζουν. 
 
«Μας έπιασαν στη χειρότερη στιγμή αδυναμίας» δήλωσε στους New York Times ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για πληρωμή του ομολόγου. «Αλλά αυτό δεν προδικάζει τις μελλοντικές μας αποφάσεις για τέτοια ζητήματα», προσέθεσε ο κ. Χαρδούβελης.