Όπως σημειώνουν οι «Τυπολογίες», το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Καραμανλικοί βουλευτές…

Το άρθρο 6 του Νόμου 3592/2007  προβλέπει «διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των αδειών, την εμβέλεια τους και το είδος προγράμματος, η χρονική διάρκεια των αδειών που θα ήταν 6ετής και η διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΣΡ.  

Στο ίδιο άρθρο υπάρχει πρόβλεψη για το ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο και η υποχρέωση καταβολής «οικονομικού ανταλλάγματος» για τη χρήση διαύλων συχνοτήτων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 εθνικής εμβέλειας σταθμοί και περίπου 160 περιφερειακής, οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν.

Έτσι, αντί να καταβληθούν τα χρήματα από τον πάροχο δικτύου προς το ελληνικό δημόσιο, θα μπορούσε η κυβέρνηση απλώς να εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή και να συνδυάσει την άδεια με την καταβολή του τιμήματος και να χρεώνει, το ελληνικό δημόσιο, επιπλέον το φάσμα που θέλει να αποκτήσει ένας σταθμός.

Για παράδειγμα, αν δεσμεύει εύρος συχνοτήτων για  μετάδοση υψηλής  Ευκρίνειας, αποκτώντας δύο ψηφιακές θέσεις, να πρέπει να πληρώνει επιπλέον τίμημα στο δημόσιο και στον πάροχο δικτύου, απλώς το κόστος της μεταφοράς του σήματος.

Ονομαστική ψηφοφορία του άρθρου 18

Ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 18 που αφορά την προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η βασική προϋπόθεση για την χορήγηση τηλεοπτικής άδειας είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και ζήτησε διευκρινίσεις αν η κυβέρνηση θα βάζει ως κριτήριο την οικονομική τους κατάσταση σε αυτούς που θα πάρουν μεταβατική ψηφιακή άδεια.

Σε παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι «η ρύθμιση είναι προσωρινή για να μην μείνουν χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο οι περιοχές της επαρχίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδειοδότηση. Η διαδικασία της αδειοδότησης θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος».

Όσον αφορά την άρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου να υπερψηφίσει τη διάταξη ζητώντας την απόσυρή της, το ThePressProject επικοινώνησε με το πολιτικό του γραφείο. Από εκεί μας παρέπεμψαν στην προ ημερών δήλωσή τους, αλλά δεν μας διευκρίνισαν εάν θα προσέλθει στη Βουλή για να ψηφίσει.

Η πληροφόρηση πάντως λέει ότι ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η δε ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει αντισυνταγματικές διατάξεις!

 Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επικαλείται τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Δ’ Τμήματος οι οποίες αναφέρουν πως ότι η “επ αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα, αντίκειται στο Σύνταγμα”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» , η ΔΗΜΑΡ, διά του εκπροσώπου της, δηλώνει πως δεν έχει αντίρρηση στο νομοσχέδιο.

Η Κομισιόν μπροστά στο ελληνικό παράδοξο της τηλεοπτικής διαπλοκής

Ο παραπάνω τίτλος προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα της ελληνικής αγοράς στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης. Αφορμή η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επικείμενο διαγωνισμό χορήγησης του ψηφιακού φάσματος σε παρόχους δικτύου. Κι όπως σαφώς αναφέρεται στην ερώτηση, η Digea είναι ο προνομιακός πάροχος δικτύου, αφού ήδη μετείχε στο μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής (προσωρινό καθεστώς κι αυτό), ενώ οι πελάτες των παρόχων δικτύων, δηλαδή τα τηλεοπτικά κανάλια δεν διαθέτουν άδειες λειτουργίας. Δηλαδή δεν έχουν ελεγχθεί για την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτά τα κανάλια όμως είναι και οι μέτοχοι της Digea!

Περισσότερα στο http://greektv-com.blogspot.gr/  


Κόντρα χθες στη Βουλή

«Είναι «δώρο» ολκής, που συμπυκνώνει τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα», εκτίμησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «η Βουλή είναι στον αυτόματο πιλότο και «ξεπλένει» και επικυρώνει παντός είδους ανομήματα κατά πλειοψηφία».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος είπε ότι το άρθρο 18 εμμέσως αναγνωρίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν άδεια, λειτουργούν νομίμως. «Αυτά είναι κόλπα που τα έκαναν οι φακίρηδες στις Ινδίες και συνεχίζουν να τα κάνουν τώρα», σχολίασε.

«Έχω επανειλημμένα καταγγείλει μία συστηματική προσπάθεια -που έγινε και σήμερα- ηθικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης  του ναζισμού. Και λυπάμαι που λέω ότι σήμερα βρέθηκα μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επιπόλαιο να αποκαλούμε συνεχώς τη Βουλή των Ελλήνων «πλυντήριο» και κατόπιν να μην εκπλησσόμεθα με τίποτε απ’ ό,τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα» σχολίασε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη.

«Το Προεδρείο θα παρακαλούσε τέτοιου είδους εκφράσεις όπως «πλυντήριο» και άλλες να μην ακούγονται, διότι στο πλυντήριο μπαίνει κάτι το βρόμικο. Αλίμονο εάν υιοθετήσουμε την εκδοχή ότι ό,τι βρόμικο είναι έξω, έρχεται στο Κοινοβούλιο και ξεπλένεται με την ψήφο των Βουλευτών», συνηγόρησε ο Προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης.

«Το μόνο που κάνετε μ’ αυτήν τη λογική είναι να ρίχνετε νερό στο μύλο αυτών που στρέφονται ενάντια στον κοινοβουλευτισμό. Σταματήστε, λοιπόν, αυτήν την πρακτική», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας.

Παρά την αντίδραση της κυβέρνησης η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε: «επιχειρείτε την ανομία δεκαετιών να την «ξεπλύνετε» με ένα άρθρο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας; Γιατί αγνοείτε τις συστάσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού μάλιστα επικαλείστε την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής σας; Γιατί δεν κάνατε ένα νομοσχέδιο για να γίνει κανονική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή για τα θέματα της ραδιοτηλεόρασης; Γιατί δεν επιτρέπετε στην ΕΡΤ να εκπέμψει, αλλά μάλιστα ρίξατε για δεύτερη φορά «μαύρο», παρεμβαίνοντας ως Κυβέρνηση στην ιδιωτική συμφωνία που είχε η ΠΟΣΠΕΡΤ με το δορυφόρο και κόβοντας το αναλογικό σήμα, αποκόπτοντας έτσι τις ακριτικές περιοχές, τους Έλληνες της διασποράς και τους Έλληνες ναυτικούς από την αναμετάδοση της ΕΡΤ;».