του Δημήτρη Τσίρκα

Με την προκλητική ανοχή ή και συνενοχή της αστυνομίας, η οποία αντί να προστατεύει τα θύματα, συνέδραμε τους φασίστες και ψέκαζε με χημικά τους αντιφασίστες. Αλίμονο, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, ενίοτε φουντώνουν ξανά. Αλλά και της διεύθυνσης των σχολείων που τους επέτρεψε να αλωνίζουν ανενόχλητοι, παρά τις διαμαρτυρίες καθηγητών και γονέων που έβλεπαν τα παιδιά τους να γίνονται στόχος των τραμπούκων. Το γεγονός μάλιστα ότι κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους του σχολείου (;) να υποδεικνύουν στους ναζί από πού θα ξεφύγουν επιτείνει τις υποψίες ότι η διεύθυνση των σχολείων κάθε άλλο παρά εχθρική ήταν απέναντί τους.

Και ενώ το θέμα ήταν πρώτη είδηση όλες αυτές τις μέρες, τα συστημικά μέσα μιλούσαν γενικά για επεισόδια μεταξύ αντίπαλων ομάδων, χωρίς να αναφέρονται στην πολιτική ταυτότητα των δραστών. Χρειάστηκε να βουίξει όλη χώρα, να βγουν στα κεραμίδια οι ενώσεις γονέων και καθηγητών, για να δώσει η Κεραμέως εντολή στον εισαγγελέα να παρέμβει και να σταματήσει τους ναζί, χωρίς όμως να τους αναφέρει με το όνομά τους.

Τι και αν οι τραμπούκοι χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν φασιστικά συνθήματα, το υπουργείο Παιδείας είδε απλώς κάποιες «βίαιες και μεμονωμένες ομάδες».

Ακόμα χειρότερη ήταν η τοποθέτηση των βουλευτών της ΝΔ, Μπογδάνου και Σιμόπουλου και της γνωστής πολιτεύτριας, Λατινοπούλου που πήραν ανοικτά το μέρος των νεοναζί, καταγγέλλοντας τους αντιφασίστες που προσπαθούσαν να τους σταματήσουν.

Αλλά και του υφυπουργού Παιδείας και συνιδρυτή του ακροδεξιού Δικτύου 21, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος έσπευσε να καταγγείλει τη «βία από όπου και αν προέρχεται», σημειώνοντας με νόημα ότι βία άσκησαν «και αυτοί που επιτέθηκαν στους φασίστες». Ο ίδιος άνθρωπος δύο μέρες πριν αρθρογραφούσε στην Καθημερινή, δικαιολογώντας στην ουσία τον Μπογδάνο όταν στοχοποιούσε νήπια ως «θανάσιμο κίνδυνο για το έθνος», δημοσιεύοντας τα ονόματά τους στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά, μάλιστα, αφότου η αστυνομία, αν και καθυστερημένα, συνέλαβε ορισμένους από τους ναζί και βρήκε ολόκληρο οπλοστάσιο στα σπίτια τους με πιστόλια και μαχαίρια σαν εκείνο με το οποίο ο Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Τα τάγματα εφόδου ξαναβγήκαν στους δρόμους και μαχαιρώνουν κόσμο αλλά η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα ΜΜΕ σπεύδουν να καταγγείλουν όσους και όσες στέκονται απέναντί τους. Σαν να μην έχει συμβεί η δολοφονία του Φύσσα, σαν να μην έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή.

Η θεωρία των δύο άκρων ξαναζεσταίνεται από τους ίδιους ανθρώπους και μηχανισμούς που για χρόνια την αξιοποιούσαν για να πλήξουν την Αριστερά και να ξεπλύνουν τους ναζί και την ακροδεξιά. Γιατί ας μη γελιόμαστε, η θεωρία των δύο άκρων είναι στην πραγματικότητα του ενός άκρου, του αριστερού, αφού για τους θιασώτες της είναι η βία του αριστερού άκρου που προκαλεί τη (δικαιολογημένη) «αντίδραση» του άλλου άκρου, το οποίο βέβαια, ουδέποτε κατονομάζεται ως φασιστικό.

Μπορεί οι σβάστικες να μαχαιρώνουν και να δολοφονούν, αλλά η θεωρία των δύο άκρων δείχνει με το δάχτυλο το σφυροδρέπανο και το κυκλωμένο αλφάδι.

Αυτά καλό είναι να τα βλέπουν όσοι μιλούσαν για «τείχος της δημοκρατίας» με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο, μοιράζοντας αντιφασιστικά παράσημα δεξιά και ακροδεξιά, στον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά.Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε και αυτό το περιβόητο τείχος της δημοκρατίας διαλύθηκε στα εξ ων συν ετέθη, ενώ τα δεξιά τούβλα του, αντί να περιορίζουν τους φασίστες, κυνηγάνε τους αντιφασίστες. Οι δε φυλακισμένοι χρυσαυγίτες κάνουν ελεύθερα εκπομπές και μιλούν σε συγκεντρώσεις οπαδών τους μέσα από τα κελιά τους, ενόσω τα τάγματα εφόδου ξεμυτίζουν και πάλι από τις τρύπες τους.

Όμως, όλα αυτά τα καθάρματα και οι φίλοι τους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν είμαστε στο 2012 αλλά στο 2021, η αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεση και μαζική. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους δείχνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί ξανά η ντροπή και το έγκλημα του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι ανανήψαντες από τους υπονόμους, ναζί θα πάρουν και πάλι την απάντηση που τους αξίζει. Θα τσακιστούν στον δρόμο, όσο και αν τους κάνουν πλάτες το κράτος και η αστυνομία. Θα απαξιωθούν πολιτικά και ιδεολογικά όσο και αν πασχίζουν να τους εξωραΐσουν οι οργανικοί διανοούμενοι και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του συστήματος.

Τα σκατά δεν γίνονται κομπόστα, όση ζάχαρη και αν τους ρίξουν οι Μπογδάνοι και οι Συρίγοι.

Ποτέ ξανά φασισμός.