Η συντάκτρια σε μία αιχμηρή και σκληρή πρώτη παράγραφο περιγράφει όλα όσα βιώνει επί δεκαετίες το Αφγανιστάν. «Το Αφγανιστάν έχει πληγωθεί, καεί και καταστραφεί, αλλά κανένας δεν έχει αναρωτηθεί γιατί. Μια χώρα όπου τα παιδιά ξυπνούν ακούγοντας εκρήξεις από βόμβες, φωνές. Μια χώρα όπου 12χρονα κορίτσια παρενοχλούνται σεξουαλικά από τους Ταλιμπάν, μία τρομοκρατική οργάνωση. Μια χώρα που την πούλησε ο ίδιος της ο πρόεδρος, Ασράφ Γκανί Αχμαντζάι. Μια χώρα όπου άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έβλεπαν την αδικία, αλλα δεν νοίαστηκαν ποτέ. Η χώρα όπου μητέρες είδαν τα μικρά τους αγόρια να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους, εκεί που τα παιδιά εγκαταλείπονται στο δρόμο. Όπου ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί μέσα στο 2021» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν διεξάγεται για περισσότερα από 40 χρόνια. «Το 2002, ο αμερικανικός στράτος εισέβαλε στη χώρα. Το Αφγανιστάν απέκτησε ξανά προεδευομένη δημοκρατία και οι Ταλιμπάν απωθήθηκαν, αλλά όχι για πολύ.  Σύμφωνα με μια γεωλογική έρευνα που διεξήχθη από τις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν διαθέτει απόθεμα αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου, αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισεκατομμυρίου» περιγράφει η συντάκτρια, ενώ κάνει εκτενή αναφορά και στον ρόλο του Πακιστάν.

«Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν φαίνεται να είναι μεγάλος φαν των Ταλιμπάν. Η αφγανική κοινότητα δημιούργησε το hashtag #SANCTIONPAKISTAN στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα μάθει πού βρίσκεται το πρόβλημα. Αλλά ο κόσμος δεν νοιάζεται» τονίζει. Η αδιαφορία του κόσμου, μάλιστα, είναι το στοιχείο που διέπει όλο το άρθρο της.

«Μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες, έχοντας ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον πόλεμο και έχοντας αλλάξει 4 προέδρους, οι ΗΠΑ άφησαν το Αφγανιστάν εκεί που βρισκόταν 20 χρόνια πριν. Από τις 15 Αυγούστου 2021, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Πρόσφατα ο ISIS έβαλε μία βόμβα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πολλές όμορφες ψυχές χάθηκαν».