Τεράστιο θέμα έχει ανακύψει με την απόφαση της διαιτησίας στην οποία είχαν προσφύγει ΔΕΗ και Μυτιληναίος Α.Ε., που αφορά την πώληση ρεύματος από τη ΔΕΗ στη βιοηχανία Αλουμίνιο Α.Ε. (όμιλος Μυτιληναίου) με τιμή κάτω του κόστους (40,7 ευρώ τη μεγαβατώρα), όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ.
Το θέμα αποκτά διαστάσεις σκανδάλου μετά τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, την περασμένη Παρασκευή, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ (και γνωστοποίησε η ίδια η ΔΕΗ αργά το βράδυ στο Χρηματιστήριο!), ο οποίος ανέφερε ότι η τιμή που όρισε η διαιτησία δεν είναι 40,7 ευρώ τη μεγαβατώρα, όπως ανακοινώθηκε, αλλά ακόμη χαμηλότερη, 36,6 ευρώ/MWh (καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα που δεν αφορούν το κόστος της ενέργειας). Επίσης δήλωσε ότι το μεσοσταθμικό κόστος της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρία PWC, είναι 72 ευρώ/MWh και το μέσο κόστος λιγνιτικής παραγωγής, το οποίο η απόφαση θεωρεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση, είναι τα 62 ευρώ/MWh! Οι διαφορές είναι τεράστιες και οι δηλώσεις Ζερβού αμφισβητούν ευθέως την απόφαση.
Από την απόφαση της διαιτησίας η ΔΕΗ χάνει αναδρομικά 109 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1/7/2010-30/9/2013, ποσό το οποίο θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της εταιρείας του γ’ τριμήνου 2013. Η απώλεια προκύπτει από το ότι η ΔΕΗ υπολόγιζε την απαίτηση που είχε από τον όμιλο Μυτιληναίου με μεγαλύτερη τιμή, ενώ τώρα θα αναγκαστεί να διαγράψει την μεγαλύτερη απαίτηση. Επίσης η ΔΕΗ θα χάνει όσο ισχύει η συγκεκριμένη τιμή, γι’ αυτό και έλαβε απόφαση να σταματήσει να τροφοδοτεί με ρεύμα την συγκεκριμένη βιομηχανία.
Η αντιπαράθεση ΔΕΗ – Μυτιληναίου για την τιμή του ρεύματος είναι χρόνια και γι’ αυτό οι εταιρείες προσέφυγαν στη διαιτησία. Η διαιτησία αποτελεί νέα διαδικασία η οποία προβλέπεται νομοθετικά από πέρσι το καλοκαίρι για να επιλύει προβλήματα στον ενεργειακό κλάδο χωρίς την προσφυγή στις χρνονοβόρες διαδικασίες των δικαστηρίων.
Η ΔΕΗ αμφισβητεί την απόφαση
Η διαιτησία διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο αποτελείται από τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών που προσφεύγουν σ’ αυτήν και έναν επιδιαιτητή ο οποίος επιλέγεται από τις εταιρείες και περιλαμβάνεται σε κατάλογο που καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ.
Στην περίπτωση της διαιτησίας της ΔΕΗ με τον Μυτιληναίο, ο άνθρωπος που οι δύο εταιρείες ενέκριναν να κάνει τον επιδιαιτητή τους, και ο οποίος έλαβε την απόφαση, είναι ο καθηγητής Χρήστος Θωμαδάκης, αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το πρόσωπο που επιλέγεται στη διαιτησία δεν εκπροσωπεί τον φορέα στον οποίο ανήκει, αλλά εκπροσωπεί τον εαυτό του ως προσωπικότητα στο χώρο της ενέργειας.
Όμως, στη ΔΕΗ πνέουν μένεα μ’ αυτή την απόφαση διότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες μεγάλες βιομηχανίες να προμηθεύονται ρεύμα σ’ αυτές τις τιμές. Και όχι μόνο αυτό. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την άμεση καταγγελία από τις 18 Νοεμβρίου 2013 της συμβατικής σχέσης που έχει με τη βιομηχανία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, που σημαίνει ότι θα σταματήσει να της χορηγεί ρεύμα. Ακολούθησε ανακοίνωση της Μυτιληναίος Α.Ε., η οποία κατηγορεί τη ΔΕΗ για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης και για παραβίαση της απόφασης της διαιτησίας.
Μυτιληναίος: Ένας όμιλος που συμπτωματικά κερδίζει ευνοϊκές αποφάσεις
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μια απόφαση οφελεί τον όμιλο Μυτιληναίου. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος όμιλος εισήλθε στο χώρο της ενέργειας με την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ιδιοπαραγωγής ρεύματος, δηλαδή για ρεύμα που παράγει για ίδια χρήση, επένδυση η οποία έγινε με κρατική επιχορήγηση.
Ξαφνικά, ο όμιλος αποφάσισε η μονάδα αυτή να παράγει ρεύμα όχι μόνο για ίδια χρήση αλλά και για πώληση σε τρίτους, ενέργεια που εγκρίθηκε χωρίς ν’ ανοίξει μύτη και χωρίς να επιστραφεί η κρατική επιχορήγηση.
Συμπτωματικά έγινε το παραπάνω και συμπτωματικά πήγε να γίνει κι αυτό: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297916