Σε θεσμικό επίπεδο συνεχίζεται η συζήτηση για τα εμβόλια και τα προνόμια των εμβολιασμένων, που δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων. Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συζητήθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το κατά πόσο αντιτίθεται στα ατομικά δικαιώματα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς κάποιοι απ’ αυτούς χάνουν τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι» μεταθέτοντας για άλλη μία φορά την ευθύνη σε εκείνους.
Στο σημείο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι προτιμά τον όρο διευκολύνσεις, παρά προνόμια, και θα είναι «οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας» και ότι η συζήτηση θα ανοίξει από την πλευρά της κυβέρνησης από τη στιγμή που «όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».
Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ανέφερε στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ως παραδείγματα κατηγορίας εργαζομένων που από το Σεπτέμβριο θα κληθούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού υποχρεωτικά, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων είπε πως αναμένεται το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής.
Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του άλλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχοντας φθάσει στα 6 εκατομμύρια, και πως οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες, αλλά παράλληλα έθιξε το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων όσον αφορά τον εμβολιασμό και τη δημόσια υγεία. Υποστήριξε πως «πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του».
Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία να δέχεται μόνο εμβολιασμένους
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ξανά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό για ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι και τη συμβολή του στην οικονομία, με το άνοιγμα του τουρισμού. «Εάν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το πιστοποιητικό ήταν τόνωση για την οικονομία», συνέχισε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά είπε «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία να δέχεται μόνο εμβολιασμένους» κάνοντας πλέον ξεκάθαρο το γεγονός η συζήτηση αφορά πολίτες δύο ταχυτήτων.
Ούτε αρκετά εμβόλια υπάρχουν ούτε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού
Την ώρα που οι θεσμικοί παράγοντες συζητούν για τα ατομικά δικαιώματα έναντι των συνταγματικών και κατηγορούν τους διασωληνωμένους για τον μη εμβολιασμό τους, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αδειάζει τον πρωθυπουργό δηλώνοντας στο MEGA πως ούτε αρκετά εμβόλια υπάρχουν ούτε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και προσθέτει πως «είμαστε μακριά από αυτή τη φάση» δηλαδή του να υπάρξουν διαθέσιμα ραντεβού για όλους, ειδικά για τους άνω των 60.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στη Σκόπελο ο Μ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων. Στην Αττική αυτή την στιγμή τα ραντεβού είναι καλυμμένα 100%» και τόνισε πως αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Σκόπελο, αλλά σε όλη τη χώρα.
Τέλος, αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη όσον αφορά το τείχος ανοσίας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις παραδόσεις των μεγάλων εταιρειών (Johnson&Johnson και Pfizer).