Όπως υποστηρίζει η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)  για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επίσημα, η OLAF αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα. «Όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη η OLAF δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε email προς το Politico, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF έρευνά το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οι αρχές και τα πρόσωπα που εμπλέκονται έχουν κάνει κάποια παρανομία/παρατυπία».

Στο άρθρο του, το Politico κάνει αναφορά στην υπόθεση του «Φιλελεύθερου» και στη μήνυση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, χωρίς όμως να συνδέει το ρεπορτάζ με την έρευνα της OLAF. Σύμφωνα με το Politico, το 2017, η ΜΚΟ SolidarityNow είχε κάνει αίτηση στο Ευρωκοινοβούλιο να ερευνεήσει την πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα. Η οργάνωση επεσήμανε τις κακές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικούς πόρους από τις Βρυξέλλες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου.

«Η διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ των κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γίνεται με πλήρη διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς και κοινοτικούς ελέγχους», σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος τη Δευτέρα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι' αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς» σημείωσε.

Παράλληλα, ερώτηση προς μία σειρά από αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τα κονδύλια του προσφυγικού και τη διαχείρισή τους έχει καταθέσει το Ποτάμι, ζητώντας τη δημοσοποίηση των συμβάσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και αναδόχων που ανέλαβαν σχετικά έργα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού θέτει ερωτήματα σχετικά με τις ΜΚΟ που επιλέχθηκαν για τη διαχείριση των χρημάτων του εργαλείου της Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που διαχειρίστηκε η εκάστοτε ΜΚΟ, ενώ θέτει ερωτήματα και για τη διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης και τις εκκρεμότητες της.