Σε νέο δημοσίευμα του το Politico αναφέρει χαρακτηριστικά πως «καθώς η Εύα Καϊλή, “έχτιζε” καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, ίδρυσε μια οργάνωση, την Made Group, της οποίας η εστίαση συχνά συνέπιπτε με την πολιτική καριέρα της αδελφής της. Όσο πιο ψηλά η Εύα Καϊλή, τόσο η Made Group μεγάλωνε παρασκηνιακά».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης: «Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του σημείου όπου οι δραστηριότητες της Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντα της Καϊλή είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας. Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, η Made Group της Μανταλένα Καϊλή δημιούργησε το 2018 μια “μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία” με την ονομασία ELONtech, η οποία επίσης επικεντρώθηκε σε αυτούς τους τομείς».

Η ELONtech αποτέλεσε, σύμφωνα με το Politico ένας τρόπος προώθησης για τις Εύα και Μανταλένα Καϊλή ώστε να προωθούν την ατζέντα τους. Η Μανταλένα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και δε Εύα σύμβουλος.

«Οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «μαζορέτας» του Κοινοβουλίου για το blockchain κορυφώθηκαν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) — της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή — εγκαινίασε το Κέντρο της για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.

«Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές να συμμετέχουν πλήρως — όπως και το κοινοβουλευτικό επιτελείο της κα Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος. Ένας από τους συντάκτες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech Αλέξανδρος Σπυρίδωνος εμφανίζεται στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών.

Το 2020, η Εύα Καϊλή ξεκίνησε ένα διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο για το STOA, το οποίο τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της ΕΕ. Το διοικητικό συμβούλιο περιελάμβανε έναν εκπρόσωπο από την ELONTech — και έναν από το Qatar Foundation, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες της ELONtech επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της Ε.Ε. από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain. Έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο. Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ιστότοπος της ELONtech τέθηκε εκτός σύνδεσης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Όταν επανήλθε ξανά στο διαδίκτυο, αλλά με όλα τα ονόματα των υπαλλήλων να έχουν αφαιρεθεί. (..) Πλέον, ο διορισμός του συμβουλίου – μαζί με άλλα γεγονότα και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή – εξετάζονται από το STOA για να βεβαιωθεί ότι «όλα έγιναν με διαφάνεια», δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός εκ των ευρωβουλευτών που διεξήγαγε την έρευνα.

Ερωτηθείσα από το POLITICO γιατί αφαιρέθηκαν τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων από τον ιστότοπο της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή είπε ότι αυτό έγινε για να διατηρηθεί η «διακριτικότητα» των συμβούλων και των εθελοντών του οργανισμού. Ερωτηθείσα γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διευθύνει την ELONtech.

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο της βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή —της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει— είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ηθικού και της προσωπικότητας» της αδελφής της.

«Η ομάδα λόμπι Industry Commons, όπου η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. Η περιγραφή αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα» περιγράφει ο συντάκτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της Μανταλένα Καϊλή στο Politico ισχυρίζεται «ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή “ως βοηθός με έδρα την Αθήνα” και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε “επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές”. Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»