Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ, για το κατά πόσο το σκάνδαλο που αφορά τον χρηματισμό από το Κατάρ, αφορά μεμονωμένα πρόσωπα ή είναι βαθύτερο.

«Όσο σοβαρό κι αν ακούγεται, οι εμπλεκόμενοι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που πήραν μερικές πολύ κακές αποφάσεις. Οι έρευνες και οι συλλήψεις φανερώνουν ότι η ΕΕ αντέδρασε αποτελεσματικά», δήλωσε αξιωματούχος στο πολίτικο, ενώ η Βαλερί Χάγερ, μέλος του Renew Europe, επεσήμανε πως «το σκάνδαλο δεν αποτελεί μέρος συνολικής διαφθοράς στην ΕΕ. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα… σάπια μήλα».

Από την άλλη, ο Ραφαέλ Γκλίκσμαν, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε πως «η δικαιοσύνη θα αποφανθεί το ποιος είναι ένοχος, αλλά είναι σίγουρο πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο το Κατάρ, ούτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο Μίτσιελ Φαν Χούλτεν, μέλος της επιτροπής διαφάνειας της ΕΕ, σημείωσε ότι «υπάρχουν ονόματα τα οποία δεν έχουμε ακόμη ακούσει. Οι νέες αποκαλύψεις πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν σάκους με χιλιάδες ευρώ, αλλά ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, τα οποία έχουν πληρωθεί από ξένους οργανισμούς».

«Τα μέλη του ‘συστήματος των Βρυξελλών’ – το οποίο συστήνουν χιλιάδες καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες και εκλεγμένοι πολιτικοί, αρκετοί εκ των οποίων απολαμβάνουν νόμιμη ασυλία, ως μέρος των δικαιωμάτων τους – ψάχνουν να «θωρακιστούν» απέναντι σε πιθανούς ελέγχους οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν τα χρήματα που λαμβάνουν ή να εκτροχιάσουν την καριέρα τους», καταλήγει το Politico.