Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τη Δευτέρα, οι πυροσβέστες πάλεψαν για 10η συνεχόμενη ημέρα για να περιορίσουν τις φλόγες που έχουν σχηματίσει μία θανατηφόρα κόλαση στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου. Οι αρχές αναφέρουν ότι η αρχική φωτιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδροπούλης πιθανότατα πυροδοτήθηκε από κεραυνό. Όμως, ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει.
Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους να διαδίδουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το διεθνές μέσο, «ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατηγόρησε τους «εμπρηστές» για τις πυρκαγιές σε μια έξαλλη τηλεοπτική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα».
«Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε», είπε.
Με περισσότερα από 770 τετραγωνικά χιλιόμετρα ισοπεδωμένα – μια περιοχή περίπου όσο η πόλη της Νέας Υόρκης – η ,φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα (το 2000).
Όπως επισημαίνεται, η φωτιά του Έβρου είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που καίνε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει τεράστιες εκτάσεις γης — περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η καταστροφή είναι μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές [και] συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών», προειδοποίησε ο Janez Lenarčič, Επίτροπος για την κρίση της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα σχολιάζοντας τη φωτιά στον Έβρο.
Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τη διαχείριση των δασών, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες, η απάντησή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους.
Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ αναφλέγονται λόγω ανθρώπινης παρέμβασης — είτε σκόπιμα είτε όχι. Όμως η έμφαση στο τι πυροδότησε τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει κριτική από τους ειδικούς.
Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό Πανεπιστήμιο της Λέιντα, είπε ότι το να εστιάζουμε στο ποιος ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «κατηγορούν για τις πυρκαγιές συγκεκριμένα άτομα» αντί τις αποτυχημένες πολιτικές.
«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».