Πολιτικοί από τη Γαλλία και το εξωτερικό σχολίασαν την καταδικαστική απόφαση κατά της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών πόρων, γεγονός που την αποκλείει από το να θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, αφού της αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου.

«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ηταν η γαλλική δημοκρατία που δολοφονήθηκε» δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και συνεργάτης της Λεπέν, καλώντας σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης, που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη» δήλωσε, καταγγέλοντας «τη δικτατορία των δικαστών».

«Δεν εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν ποιον πρέπει να ψηφίσει ο λαός. Οποιες και αν είναι οι διαφωνίες μας, η Μαρίν Λεπέν είναι νόμιμο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές» είπε ο Ερίκ Ζεμούρ, πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Reconquête».

«Το δημοκρατικό πεπρωμένο του έθνους μας κατασχέθηκε από μια εξωφρενική δικαστική επιλογή. Η υποψήφια-φαβορί για τις προεδρικές εκλογές εμποδίζεται να είναι υποψήφια. Αυτό δεν είναι απλή δυσλειτουργία. Είναι ένα σύστημα κατάληψης της εξουσίας που παραμερίζει συστηματικά οποιονδήποτε υποψήφιο που είναι πολύ δεξιά και έχει πιθανότητες να κερδίσει» είπε ο Ερίκ Σιοτί, πρώην πρόεδρος του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Η μόνη αντίδραση που μπορώ να έχω ως πρώην Γάλλος πρόεδρος είναι να σεβαστώ την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος… Η κ. Λεπέν, όπως όλοι οι άλλοι καταδικασθέντες, μπορεί να πάει στο εφετείο ακόμη και για την απόφαση ακαταλληλότητας» σχολίασε ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η κυρία Λεπέν είναι πολιτικός που απαιτεί αυστηρότητα από το δικαστικό σώμα! Σεβαστείτε το δικαστικό σύστημα λοιπόν!» σχολίασε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί, προσθέτοντας ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

«Η Ανυπότακη Γαλλία δεν περίμενε ποτέ να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια ως τρόπο για να απαλλαγεί από τον Εθνικό Συναγερμό. Τον πολεμάμε στις κάλπες και στους δρόμους, με την κινητοποίηση του γαλλικού λαού, όπως κάναμε στις βουλευτικές εκλογές του 2024. Θα αγωνιστούμε ξανά αύριο στις κάλπες, όποιος και αν είναι ο υποψήφιός τους» σχολίασε το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία». «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», προσέθεσε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

«Οι άνθρωποι που φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζονται από την κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι έχουν καταδικάσει τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή – το ίδιο κακό έργο που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία. Δεν θα τρομάξουμε, δεν θα σταματήσουμε, φίλη μου!» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Χερτ Βίλντερς, ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς, δήλωσε πως «είμαι συγκλονισμένος από την απίστευτα σκληρή ετυμηγορία κατά (της Μαρίν Λεπέν). Την υποστηρίζω, την πιστεύω 100% και πιστεύω ότι θα κερδίσει την έφεση και θα γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας».

«Οταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους τους. Αυτό είναι το τυπικό βιβλίο τους σε όλο τον κόσμο» είπε ο Ελον Μασκ, δισεκατομμυριούχος, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

«Λοιπόν, πράγματι, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βαδίζουν στον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων. Φυσικά, δεν θέλουμε να ανακατευτούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το κάναμε ποτέ… Αλλά γενικά, οι διαπιστώσεις μας για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου απρόθυμοι να καταπατήσουν τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας» σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.