Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θεωρείται πιο πιθανός σύμμαχος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το AKP, χωρίς να αποκλείει τη συνεργασία.
 
Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί φέρεται να απαντά θετικά σε πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για συνομιλίες ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπαχτσελί θα αναφερθεί ξεκάθαρα στα αιτήματα του κόμματός του.
 
 

«Αντίο» οι εξουσίες στον πρόεδρο
 

Ανάμεσα σε άλλα, λέγεται ότι θα ζητήσει από το AKP να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να δώσει αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, ότι θα καλέσει την κυβέρνηση να μην τροποποιήσει νομοθεσία για την τουρκική ταυτότητα, ενώ θα ζητήσει τον αποκλεισμό από θέσεις διοίκησης προσώπων που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.
 
Ωστόσο, στελέχη του MHP δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με το AKP, προκειμένου να αποφευχθούν το πολιτικό χάος και η κρίση.
 
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μπαχτσελί σημείωσε ότι «ο Ερντογάν θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή να παραιτηθεί». Παράλληλα, έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για το AKP».
 

«Να μην μείνει η Τουρκία ακυβέρνητη»

 
Οι τούρκοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η Εθνοσυνέλευση είναι ο κατάλληλος τόπος για την επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας, δήλωσε ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καλώντας όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τις «κακεντρεχείς» συζητήσεις και να μην αφήσουν την Τουρκία χωρίς κυβέρνηση. 
 
«Οι εκλογές τελείωσαν και έχει έρθει η ώρα για δράση και για αποφάσεις στη βάση της κοινής λογικής. Έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε τις κακεντρεχείς συζητήσεις. Ας της αφήσουμε στην άκρη. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη χώρα χωρίς κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν ασέβεια προς τους ψηφοφόρους» δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Hurriyet. 
 

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι ανάμεσα σε άλλα, η Τουρκία έχει υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση και την κατάργηση νόμων που ισχύουν από το πραξικόπημα του 1980. «Αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα ενός έτους» δήλωσε. 
 
Οι δηλώσεις μεταφράζονται ως ετοιμότητα να συζητήσει το CHP με το AKP για πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, ο ηγέτης του CHP αναφέρθηκε και στα προβλήματα από τη διακυβέρνηση του AKP. «Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας και είναι στην γραμμή των προσδοκιών του λαού μας» δήλωσε.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι θα ήταν λάθος πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 

Κυβέρνηση συνεργασίας

 
Από την πλευρά του και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι τα κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν τη λύση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αντί για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
«Πρέπει να εκτιμήσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα με σύνεση, χωρίς πανικό. Ζούμε σε ένα πολυκομματικό σύστημα. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν. Το έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές» δήλωσε ο Γκιουλ.
 
«Όλοι δούλεψαν πολύ και κουράστηκαν. Θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Οι εκλογές δεν είναι εύκολο πράγμα. Κάποιος πρέπει να προσεγγίσει τη διακυβέρνηση μιας χώρας, όπως η μητέρα προσεγγίζει το παιδί της, όπως η μητέρα μιας χώρας: Με ωριμότητα» είπε ο Γκιουλ μιλώντας στην Hurriyet.