Tην αίτηση παρέδωσε  σε ρωσικό προξενείο στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο το βράδυ της Κυριακής ένας ακτιβιστής του δικτύου WikiLeaks που ταξιδεύει με τον Σνόουντεν.
 
Η πληροφορία έγινε  γνωστή κατόπιν δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο τεχνικός σύμβουλος της NSA θα πρέπει να σταματήσει τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών εάν θέλει να λάβει άσυλο στη Ρωσία, κάτι που ο Πούτιν ανέφερε πως ο 30χρονος Σνόουντεν δεν προτίθεται να πράξει.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι Ρώσος πράκτορας και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν έλθει σε επαφή μαζί του.
 
Έχοντας εξ αρχής επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, ο Πούτιν κατέστησε στην πραγματικότητα σαφές πως ο Σνόουντεν δεν είναι επιθυμητός στη Ρωσία, ωστόσο εξίσου σαφές κατέστησε το γεγονός ότι δεν προτίθεται να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Ερωτηθείς σχετικά με φημολογία ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να αναχωρήσει με μία από τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη -παρόντες είναι μεταξύ άλλων οι πρόεδροι Βενεζουέλας και Βολιβιας- ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων.
 
Ταυτόχρονα ο Ισημερινός -όπου ο 30χρονος ευελπιστεί να λάβει άσυλο- δεν έχει φανεί πρόθυμος να βοηθήσει τον καταζητούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες , Σνόουντεν να «δραπετεύσει» από την παρούσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
 
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς ρωσική βίζα ο Σνόουντεν δεν μπορεί να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο κέντρο της Μόσχας.

Ρωσικά ΜΜΕ: Αίτηση ασύλου σε 15 χώρες υπέβαλε ο Σνόουντεν

Αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, επέδωσε σε ρώσους διπλωμάτες ο Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ήταν μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε τα έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί για την πολιτική του προστασία» ανέφερε ρωσική διπλωματική πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνοδευτική επιστολή του ο Σνόουντεν «επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προδότης και εξηγεί τις ενέργειές του μόνο με την επιθυμία του να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Η ρωσική διπλωματική πηγή δεν αποκάλυψε ποιες χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Σνόουντεν, όμως αργότερα έγινε γνωστό στην Μόσχα ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ρωσία.