Η εκπαιδευτική ΚΟΙΝΣΕΠ Athens School σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ», την Κυριακή, 18 Απριλίου στις 19.00.
Θα μιλήσουν:
Τάνια Τσανακλίδου (τραγουδίστρια/ηθοποιός)
Χάρης Τζωρτζάκης (ηθοποιός)
Δημήτρης Πουλικάκος (μουσικός/ηθοποιός)
Πωλίνα Κρεμαστά (χορεύτρια/χορογράφος)
Theofilos Fotiadis (μουσικός – Γερμανία)
Συντονισμός: Νίκος Ιωάννου (Athens School)
Υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι μεγάλες αλλαγές θα συμβούν αφού τελειώσει η πανδημία ή αφού μάθουμε να ζούμε με αυτό που την προκάλεσε. Πράγματι αναμένονται αλλαγές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με πρώτο παράδειγμα την τηλε – εργασία και την τηλε – αγορά. Ωστόσο, τομείς όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός γενικότερα, έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα.
Οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο έχουν βρεθεί σε οικονομική κατάρρευση. Λέγεται πως αυτή η απραξία στο χώρο της τέχνης έχει σαν αποτέλεσμα και μια υποχώρηση στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Οι κυβερνήσεις δεν στήριξαν όσο θα έπρεπε αυτόν τον χώρο και αυτό είναι κοινός τόπος για όλες σχεδόν τις χώρες. Το Γερμανικό systemrelevant, το χρήσιμο για το σύστημα, έγινε κανόνας αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης παντού με αποτέλεσμα μια πραγματική κοινωνική κρίση. Ο πολιτισμός θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι από αυτούς τους τομείς που δεν θεωρήθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμοι για το σύστημα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν σιώπησαν. Μέσα στην πανδημία, συλλογικές προσπάθειες και εκδηλώσεις αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν νέες ανάσες για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Διαπιστώνεται μία μεταστροφή από τον επιχορηγούμενο πολιτισμό στην ανάδειξη των ελεύθερων πρωτοβουλιών των ανθρώπων του πολιτισμού από τα κάτω.
Επίσης μια μεταστροφή των τάσεων παρατηρείται στον καταναλωτισμό των ανθρώπων αλλά και μια μεταστροφή σε αναζητήσεις γύρω από την εκπαίδευση ακόμη και όσον αφορά τις αναζητήσεις για θέματα οικολογίας. Θα μπορούσαμε να δούμε και στον χώρο των τεχνών μια ανάλογη μεταστροφή στις αναζητήσεις των δημιουργών ή του φιλότεχνου κοινού; Θα μπορέσει ο χώρος του πολιτισμού και των τεχνών να βγει από το αδιέξοδο που επέφερε αυτή η κατάσταση και με ποιες άραγε απώλειες; Ερωτήματα σαν αυτά μας οδήγησαν να διοργανώσουμε μια διαδικτυακή συζήτηση ίσως όχι τόσο για να δώσουμε απαντήσεις όσο για να ανοίξουμε έναν διάλογο και να θέσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στην δύσκολη εποχή μας.
Θα ήταν χαρά μας να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση στο κανάλι μας στο YouTube.