Καθώς καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής (η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος), οι συνομιλίες φαίνεται ότι για την ώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, καθώς το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει γεφυρωθεί, ενώ υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν σήμερα το μεσημέρι, ενώ θα υπάρξει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, έπειτα από αυτή που έκανε ο Σαρλ Μισέλ το Σάββατο.
Η πρόταση του Σαββάτου αφορούσε επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη πρόταση) και 300 δισ. ευρώ δάνεια, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών, με το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης να παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.
Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν
Επιπλέον, η πρόταση του Μισέλ αυξάνει τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ εισάγει και το «super emergency brake», δηλαδή έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά.
Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι η πρόταση Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις αλλά όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε τη στήριξή της στην κατεύθυνση που λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις.
«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», είχε δηλώσε μέσω Facebook το Σάββατο ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα»
Την Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σε αυτό το σημείο έχουμε εργαστεί αρκετά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μέγεθος του Ταμείου, το πώς θα γίνεται η διαχείρισή του, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ακόμη δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση. Υπάρχει καλή διάθεση, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσω να πιέζω για συμφωνία, όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα».
Day 3 of the #RecoveryFund #EUCO.
Michel & Vd Leyen meeting now with Merkel & Macron.
Late night mtng with the #Frugal5 ended in frustration over frugals’ demand to lower grants below €400bn.
Merkel says there are ‘many positions’ & it’s not clear if an agreement can be reached. pic.twitter.com/1ZW1htlSQH— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) July 19, 2020
«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».
Την ελπίδα ότι θα αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε συμφωνία, ελπίζω πως σήμερα θα μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο», είπε, και πρόσθεσε «είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να φαινόμαστε διχασμένοι ή αδύναμοι».
#GR Kyriakos #MITSOTAKIS at the Special #EUCO taking place on 19 July 2020, in Brussels.
“I sincerely hope that today we can break the deadlock. We all need to make compromises, but these compromises cannot water down our level of ambition.” #MFFhttps://t.co/Szke5b52bu— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) July 19, 2020
Το μεγάλο χάσμα φάνηκε αργά το Σάββατο όταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT, τα «σκληρά» κράτη-μέλη ζήτησαν περαιτέρω μείωση στις επιχορηγήσεις ώστε αυτές να φτάσουν τα 170 δισ. ευρώ, αλλά να υπάρξουν και περικοπές ύψους 208 δισ. σε άλλα προγράμματα.
Επιπλέον, πρόβλημα για τις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι είναι και η πρόταση σύνδεσης της εκταμίευσης των χρημάτων με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα του κράτους δικαίου, σχέδιο που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από την Ουγγαρία και την Πολωνία.