«Η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από χθες, είναι ενθαρρυντική. Οι δυσκολίες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης σκιάζουν, ασφαλώς, τις σελίδες της Έκθεσης, όσο εξάλλου και την ίδια την καθημερινότητα. Αλλά, ταυτόχρονα, φωτίζονται και από την προοπτική του τέλους της δοκιμασίας πριν απ’ το καλοκαίρι. Οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται σημαντικά. Στο οπλοστάσιό μας προστίθενται τώρα και τα οικιακά τεστ, που σύντομα θα προστατεύουν το προσωπικό και τους πελάτες σας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με αφορμή την συμπλήρωση των είκοσι χρόνων της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας σε «ανεύθυνους πολίτες», ενώ χαρακτήρισε το επόμενο «κρίσιμο δίμηνο» ως δοκιμασία για την «συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας» και «κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς, με την υγεία και την οικονομία να βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας».

«Οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορονο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Όπως και πατέρας ή μητέρα, φίλος ή φίλη του κάθε ανεύθυνου, θα είναι η επόμενη διασωλήνωση σε κάποια Μονάδα Εντατικής. Η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας, και στα δικά σας χέρια, δηλαδή των εκπροσώπων 17 ομοσπονδιών, 325 εμπορικών συλλόγων και 230.000 επιχειρήσεων με πάνω από 700.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, είναι μία κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς» ανέφερε.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο της τοποθέτησής του είναι η έμμεση κάλυψη στην αστυνομία και τις κατασταλτικές της πρακτικές που παρείχε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες. Η πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί», επιρρίπτοντας επί της ουσίας την ευθύνη στους πολίτες που καταγγέλλουν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο, καθώς και στην πρόσθετη στήριξη στην εστίαση, υποστηρίζοντας πως σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των οφειλών, περίπου 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ισχυρίστηκε επίσης πως η Ελλάδα το 2020 πέτυχε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2%, δημιουργώντας παράλληλα 19.000 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα που χαρακτήρισε ως «απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και της κινητοποίησης της πολιτείας, που άπλωσε εγκαίρως ένα ευρύ πλέγμα μέτρων ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στο πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις»  εννοώντας «την “Ελλάδα 2.0”, που στο επίκεντρό της έχει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Αναφέρω ενδεικτικά την ενεργειακή αναβάθμιση που μειώνει το κόστος λειτουργίας. Την ενθάρρυνση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Και βέβαια, την εξειδίκευση, που θα τροφοδοτεί με δυναμικό καταρτισμένο και παραγωγικό».

«Η κυβέρνηση βλέπει την ΕΣΕΕ ως σταθερό κοινωνικό εταίρο και συνομιλητή. Αλλά και ως συνεργάτη στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα της διημερίδας σας και ιδίως τις προτάσεις της αυριανής συνεδρίας για το εμπόριο το 2040. Γιατί το βλέμμα όλων μας είναι και θα είναι πάντα μπροστά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.