Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και με βάση την επικοινωνία που είχαν έως την Κυριακή με τους δανειστές τόσο ο Ι. Στουρνάρας (κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες) όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ι. Βρούτσης:
 
Κερδίζεται η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, όπως και εγγράφως ζήτησε με το e-mail προς την τρόικα το υπουργείο επικαλούμενο το γεγονός ότι το επίδομα πολυετίας, με βάση και το Μνημόνιο, παραμένει «παγωμένο» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά «ενεργό» για την ένταξη των εργαζομένων στα μισθολογικά κλιμάκια σε όλες τις συμβάσεις (ακόμη και σε εκείνες που λήγουν)
 
Οπως όλα δείχνουν, ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για τον κατώτατο μισθό που θα νομοθετείται, στο εξής, από το κράτος με γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων.
 
Για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του διπλού συστήματος με όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και «έξτρα» αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλ. πάνω από τα 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, αλλά με πλαφόν που παραμένει ακόμη «ανοικτό» για το υπερβάλλον ποσό, για τους ήδη απασχολουμένους.
 
Το υπουργείο Εργασίας είχε αντιπροτείνει όριο τουλάχιστον τα 2.000 ευρώ και «κάλυψη» όλων των ετών υπηρεσίας έως και τα 28, στην πρόταση των δανειστών για την καταβολή αναλογικού ποσού με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και μόνο για επιπλέον 6 έτη, δηλ. έως 22 έτη υπηρεσίας.
 
Συμβιβασμός έχει επιτευχθεί για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) ενώ παραμένει η διάσταση απόψεων για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων ακόμη και με ατομική συμφωνία (το υπουργείο ζητά υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή ή συμφωνία με Ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο).