Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Μαξίμου έχει ανάψει τις μηχανές προκειμένου να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη λίστα με τα όσα ζητούν οι δανειστές, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Η λύση για το αγκάθι των προαπαιτούμενων βρέθηκε στη μορφή πολυνομοσχεδίου, όπου θα περιέχονται τα 78 από τα 88 μέτρα, με τα υπόλοιπα να μένουν ανοικτά για μετά τον Αύγουστο.
Θέλουν να ξεμπερδεύουν στις 21 Ιουνίου
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στις 5 Ιουνίου, ενώ θα ψηφιστεί έως τις 9 Ιουνίου με τη διαδικασία του επείγοντος. Στόχος τους είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να μπορέσει η τρόικα να περάσει από κόσκινο τα νομοθετήματα και να δώσει την έκθεση της στους υπουργούς Οικονομικών μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αποσπάσει μια ολοκληρωτική συμφωνία. Δηλαδή να συμφωνηθούν στη συνεδρίαση η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η τελευταία εκταμίευση της δόσης ύψους 1,17 δισεκατομμυρίων (της οποίας το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στο λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας). Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος το πόσο αυστηρό θα είναι το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο εποπτείας, ενώ η Αθήνα θα πιέσει και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ζητούμενο οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου
Στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος, θα ρυθμίζονται οι στόχοι και οι πολιτικές για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022) που θα κατατεθεί τον Ιούνιο για ψήφιση στη Βουλή. Εκεί θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022, με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις στο αφορολόγητο ποσό από το 2020. Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% με 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.
Θα ρυθμίζεται επίσης το ζήτημα για τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, και ειδικότερα το επίδομα στέγασης, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 210 ευρώ, με εισοδηματικά κριτήρια, για την κάλυψη κόστους του ενοικίου ή της δόσης δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στον νόμο Κατσέλη. Το ατομικό εισοδηματικό όριο, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης, «κλείδωσε» στις 8.000 ευρώ, με το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα να φτάνει τις 24.000 ευρώ.Η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως το επίδομα στέγασης αποτελεί μια μελετημένη πρόταση της κυβέρνησης που είναι καλύτερη από την πρόταση των θεσμών. «Ήταν μια πολύ μελετημένη πρόταση που πριμοδοτεί το παιδί, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανάπηρους, τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να φύγουν από το πατρικό τους» δηλώνει στην «Εφ.Συν. Τρέξαμε πολλά σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό που είχαν προτείνει οι θεσμοί, αλλά τελικά το δικό μας σχέδιο ήταν το πιο ισορροπημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα θα ρυθμίζεται η συμπερίληψη και των οφειλών του 2017 στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι αλλαγές στη διαδικασία μεσολάβησης, ώστε να αποτρέπεται η εύκολη προσφυγή στη διαιτησία, στα εργασιακά. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα περιλαμβάνονται και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Προβλέπεται και η μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν τους λόγους απόρριψης αιτήματος για ρύθμιση δανείων. Έρχεται άρση απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για τα εργασιακά συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνο αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές των αντικειμενικών αξιών σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα φανεί και από τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, που θα τρέξει αρχές Ιουνίου και θα δείξει το εύρος των αλλαγών στον φόρο.