Θαυμάσια κατάσταση. Όπως προκύπτει από τη νέα συνέλευση στο συγκρότημα της “Μακεδονίας” η νέα πρόταση της Β.Σουλοπούλου συνίσταται στην εξής εξέλιξη: Να ολοκληρωθούν οι 105 απολύσεις με οικιοθελείς αποχωρήσεις, να προχωρήσουν οι μειώσεις μισθών, να κυκλοφορήσει η εφημερίδα για να πάρει την ευρωπαϊκή επιδότηση. Τα σχόλια μάλλον περιτεύουν. 

Έχει ωστόσο σημασία η πρόθεση της ΕΣΗΕΜΘ ότι θα διαπραγματευθεί συλλογικά τις ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή με άλλα λόγια το σωματείο των δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, αποδέχθηκε ήδη τη μετατροπή του σε επιχειρησιακή ένωση προσώπων…

Αναδημοσιεύουμε το καυτό “ρεπορτάζ” από τον “Ασύνταχτο Τύπο” της Θεσσαλονίκης 

 

 

Για τις ατομικές συμβάσεις και τις μαζικές απολύσεις στην «Μακεδονία»: «Το ερώτημα τελικά είναι αν θα αυτοκτονήσουμε ή θα μας σκοτώσουν»….

Από τον Ασύνταχτο Τύπο

Παντού σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της χώρας οι δημοσιογράφοι βιώνουν το ίδιο σκηνικό: εργοδοτική και διευθυντική τρομοκρατία με ωμούς εκβιασμούς, και απειλές για λουκέτα και απολύσεις με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις ώστε τα αφεντικά να πετύχουν εξοντωτικές μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας. Χθες στη Θεσσαλονίκη στο κατάμεστο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΜΘ από δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, εργαζόμενους στο συγκρότημα της «Μ», «παίχθηκε» μία ακόμη πράξη της συγκεκριμένης παράστασης εργοδοτικού και διευθυντικού τρόμου.

Μέσω της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, αφού είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση, η εργοδοσία της «Μ» κοινοποίησε τις νέες της προτάσεις, κατά τι “βελτιωμένες” σε ό,τι αφορά τους όρους σφαγής των εργαζομένων. Πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα μία διαδικασία καταγραφής των διαθέσεων των εργαζομένων προκειμένου να καταμετρηθούν όσοι προτίθενται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας με στόχο να πετύχουν 80 αποχωρήσεις. Αν επιτευχθεί ο στόχος των 50 «αποχωρήσεων», θα πραγματοποιηθούν 30 απολύσεις και 105 που θα παραμείνουν θα πρέπει μεσοσταθμικά για την επόμενη 3ετία να δεχθούν μειώσεις μισθών κατά 28%. Αποσύνδεσε τις απολύσεις από την συμφωνία, πρότεινε 5 εργαζόμενοι από τους 105 να «εξαιρεθούν» από την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων (με ένταξη τους προφανώς σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας) και την καταβολή ενός μισθού και του δώρου εντός 5νθημέρου εφόσον επιτευχθεί ο «στόχος». Τα χρωστούμενα δεδουλευμένα θα δοθούν τμηματικά σε βάθος σχεδόν διετίας, όπως τμηματικά θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις της εθελούσιας και των απολύσεων. Η διαδικασία όταν ξεκινησει θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 5 ημέρες.  

Η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ ήταν αναφανδόν υπέρ του να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο σχέδιο. Ο πρόεδρος Βοιτσίδης είπε ότι το σχέδιο δεν είναι καλό αλλά έκρινε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το συγκρότημα και πως η ΕΣΗΕΜΘ πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε, στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει από τους εργαζόμενους να διεξάγει διαπραγματεύσεις. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις στελεχών της παράταξης Βοιτσίδη (Χαλεπλίδου, Πλήκα, Τσαμποδήμου Τάταλας κ.α). Προκλητικός για μία ακόμη φορά ο  Αλεξανδρίδης που δεν έκρυψε ότι «συζητά» για τη θέση του διευθυντή και μίλησε για καθεστώς «χαλαρότητας» που έχει λήξει και πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες επιλογές ιδίως τώρα σε περίοδο κρίσης και πως πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Σουλοπούλου προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιχορήγησης.

Συνολικά μίλησαν 13 υπέρ της ανάγκης αποδοχής των μειώσεων και των απολύσεων υποστηρίζοντας ότι το μαγαζί πρέπει να ανοίξει πάση θυσία ώστε 105 από τους 188 εργαζόμενους να έχουν δουλειά έστω και με μισθούς πετσοκομμένους κατά 1/3. Κατά του σχεδίου καρατόμησης ΣΣΕ και θέσεων εργασίας μίλησαν 13 επίσης συνάδελφοι. Δήλωσαν αντίθετοι η μίλησαν επικριτικά για τις προτάσεις της εργοδοσίας, αρκετοί δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και κάλεσαν την ΕΣΗΕΜΘ να ενισχύσει και να στηρίξει την προσπάθεια του κλάδου να διαφυλάξει τα κεκτημένα συλλογικά δικαιώματα του και να υπογράψει νέα ΣΣΕ. Χαρακτήρισαν απόλυτα αναξιόπιστη την εργοδοσία της «Μ» και απέρριψαν τις προτάσεις ως εξοντωτικές και καταστροφικές για την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. «Το ερώτημα τελικά είναι αν θα αυτοκτονήσω ή θα με σκοτώσουν». Με αυτή τη φράση περιέγραψε το εργοδοτικό σχέδιο συνάδελφος που δήλωσε την αντίθεση του.

 

Εκ των κορυφαίων στιγμών ήταν η παρατήρηση ότι η Ένωση πεισματικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, δεν ενέγραφε και δεν εγγράφει ως μέλη της δημοσιογράφους που αμείβονται με μισθούς κάτω από την ΣΣΕ ενώ τώρα η διοίκηση της αποδέχεται μειώσεις μισθών και κατάργηση στην πράξη της ΣΣΕ. Δηλαδή υπήρξαν και υπάρχουν συνάδελφοι που για χρόνια στερήθηκαν συνδικαλιστικής κάλυψης και εκπροσώπησης γιατί τα αφεντικά δεν εφάρμοζαν την ΣΣΕ, για την οποία σήμερα η ΕΣΗΕΜΘ θεωρεί ότι είναι χαμένη υπόθεση καθώς όπως είπε ο Βοιτσίδης δεν βλέπει να υπογράφεται νέα ΣΣΕ. 

Υπήρξαν και 4 ενδιάμεσες τοποθετήσεις που πρότειναν να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία.

Εν κατακλείδι εκτιμούμε ότι η εργασιακή συνέλευση κατέγραψε μία ισχυρή τάση άρνησης των ατομικών συμβάσεων και των περικοπών και καταδίκη των απολύσεων.  Ο όποιος βαθμός αποδοχής του σχεδίου Σουλοπούλου έγινε εμφανές ότι είναι  παράγωγο του κλίματος τρομοκρατίας, εκβιασμού, απειλών και ανασφάλειας.

 

Δεν γνώριζε. Διάβαζε; 

Δεν έπεισε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΘ Τζάγιας ότι δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του «Διασωματειακού». Δήλωσε ότι κακώς υπήρξε το όνομα της ΕΠΗΕΘ στην προχθεσινή ανακοίνωση κατά των ατομικών συμβάσεων καθώς η ΕΠΗΕΘ δεν ρωτήθηκε ούτε συμφώνησε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Δήλωσε δε ότι η ΕΠΗΕΘ είναι υπέρ των ατομικών συμβάσεων. Αλήθεια γιατί η «Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ» της οποίας μέλος είναι και η ΕΠΗΕΘ, και η οποία «καταγγέλλει τις παράνομες μεθοδεύσεις εκδοτικών επιχειρήσεων να τορπιλίσουν την υπόσταση και την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα Μέσα Ενημέρωσης, με προώθηση υποδεέστερων ατομικών συμβάσεων εργασίας», δεν ρώτησε την ΕΠΗΕΘ αν συμφωνεί με εκφράσεις όπως «καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδέχονται σε καμία περίπτωση παρόμοιες προτάσεις για διαβούλευση, συναίνεση ή συμφωνία με την εργοδοτική πλευρά και ζητούμε από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να επικοινωνούν άμεσα με τα Διοικητικά Συμβούλια των αρμόδιων Ενώσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους». Θα ρωτηθεί άραγε η ΕΣΗΕΜΘ η όχι;

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Κανένας στην εργασιακή συνέλευση δεν υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά είναι αυτή που φιλοδοξούσαν για τους ίδιους και τις εφημερίδες. Η επίσχεση εργασίας που κάνουν οι εργαζόμενοι από την 1η Νοεμβρίου οφείλεται στην εκδότρια και την ιδιοκτησία, οι οποίες επέλεξαν την τακτική να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους 5 μήνες, ώστε ευκολότερα να ενδώσουν στο σχέδιο σφαγής τους. Και αυτό το υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό που δεν υποστήριξαν όλοι, είναι οι όροι για την επιστροφή στην εργασία. Με κάποιους εκ των γνωστών φιλεργοδοτικών… εκ πεποιθήσεως και των παρατρεχάμενων αυλικών διευθυντών, να δέχονται επιστροφή… άνευ όρων.

Πέραν των μισών που τοποθετήθηκαν στη συνέλευση, η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων συναδέλφων δημοσιογράφων ήταν αντίθετοι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, των νέων διευθυντικών στελεχών και των πρόθυμων…συνδικαλιστών-στριών, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά! Ευτυχώς, καιρό τώρα, υπήρξε η σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μέσω της πίεσης απέτρεψαν την συνολική παραίτηση και παράδοση, που τους έσερνε το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ.

Τέσσερα είναι τα σημεία που θα σταθούμε:

1-Για την Ένωση δεν τίθεται θέμα αποδοχής απολύσεων και τα συνδικαλιστικά μας όργανα θα αντιταχθούν σε τυχόν τέτοιες και θα υπερασπιστούν τους συναδέλφους που θα τολμήσει η επιχείρηση να απολύσει. 2-Το προεδρείο θα διαπραγματευτεί συλλογικά τις ατομικές συμβάσεις που προτείνει η εργοδοσία και θα κληθούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν, χωρίς όμως να υποχρεωθεί κανένας να το πράξει (άλλωστε η εκδότρια δέχθηκε την εξαίρεση ενός αριθμού), ενώ θα υπερασπιστεί όσους το αρνηθούν και έχουν κυρώσεις οπουδήποτε είδους. 3-Δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα γενικό ιδιωτικό συμφωνητικό που θα δεσμεύει όλους, υποθηκεύοντας τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα, που άλλωστε απορρέουν από τους σημερινούς όρους εργασιακών σχέσεων. 4-Η επιστροφή στην εργασία θα συμβεί μόλις καταβληθούν και στους 188 εργαζόμενους τα υποσχεθέντα δεδουλευμένα.