upd: Στην έναρξη της καταμέτρησης και τα πρώτα αποτελέσματα, ο Μπολσονάρου εμφανιζόταν περί το 51%, με δεύτερο, πίσω επτά μονάδες, το Λούλα. Στις 1:50πμ της Δευτέρας, Ελλάδος, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων στη Βραζιλία, η πιθανότητα εκλογής από την πρώτη Κυριακή φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς το αποτέλεσμα είναι 46% Μπολσοναρου με 45% Λούλα. Στις 2:04πμ Ελλάδος, με καταμετρημένο άνω του 70%, ο Λούλα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά, από την αρχή της καταμέτρησης, με 45,74% έναντι 45, 51% του Μπολσονάρου. Στις 2:17πμ η ψαλίδα άνοιξε, με το Λούλα να προηγείται με 46,3% έναντι 45 του Μπολσονάρου. Το αρχικό κείμενο, που ανέβηκε περι την 11μμ της Κυριακής, ακολουθεί.

Οι κάλπες έκλεισαν πέντε το απόγευμα ώρα Μπραζίλια, στη μεγάλη νοτιαμερικάνικη χώρα των τεσσάρων ζωνών ώρας. Η εκλογική επιτροπή έδωσε την εντολή να μη κλείσουν τα τμήματα στα οποία υπήρχαν ακόμη ψηφοφόροι εν αναμονή όπως και κάποια τμήματα του εξωτερικού. Τα έξιτ πολ έπρεπε να περιμένουν. Η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο, άρχισε αμέσως. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η Βραζιλία σήμερα το βράδυ θα ζήσει ένα θρίλερ. Κάτι που ενίσχυσαν, όταν ανακοινώθηκε μία και μόνη, αγνώστου ταυτότητος, δημοσκόπηση κάλπης, την οποία δημοσίευσε η DW για να την κατεβάσει μετά από λίγο χωρίς αιτιολόγηση ή διάψευση, κι έδινε 51% στο Λούλα και 36% στο Μπολσονάρου. Τελικώς αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τα αποτελέσματα ψήφου βραζιλιάνων του εξωτερικού, από περιοχές στις οποίες είχαν προ πολλού κλείσει οι κάλπες.

Μεγαλύτερο διακύβευμα παραμένει μια ιστορική εκλογή του Λούλα από την πρώτη Κυριακή, με άνω το 50% των ψήφων. Ως μια νίκη που δεν αφορά μόνο στη Βραζιλία, και στις 30 Οκτωβρίου το ίδιο σημαντική πολιτικά θα παραμείνει.

«Ολόκληρη η Νότιος Αμερική θέλει να με δει να νικάω σήμερα, για να οργανώσουμε και πάλι την Ενωση Νοτιαμερικανικών Κρατών», ήταν η δήλωση του υποψηφίου προέδρου της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα τα Σίλβα, λίγη ώρα αφού φίλησε και έριξε στην κάλπη την ψήφο του στη γειτονιά του Σαν Μπερνάντο ντο Κάμπο του Σάο Πάολο.

«Όλη η Νότιος Αμερική θέλει να κερδίσουμε.. για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα κοινά μας σχέδια». Και έχει απόλυτο δίκηο. Η προσοχή – και όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής – είναι στραμμένη στη Βραζιλία κι ελπίζει στην εκλογή Λούλα από τα 156 εκατομμύρια των βραζιλιάνων ψηφοφόρων, ώστε να προχωρήσουν όσα έχει ανακοινώσει, κι έχουν ανακοινώσει και άλλοι λατινοαμερικάνοι ηγέτες, για την προσπάθεια οικονομικής, τουλάχιστον, ενοποίησης.

Η Ένωση ιδρύθηκε το 2008 κι έπεσε σε κωματώδη κατάσταση μαζί με το πρώτο ροζ κύμα. Η επανενεργοποίησή της σήμερα, στο δεύτερο ροζ κύμα, με την ενδυνάμωση και άνοδο των BRICS – το Β είναι της Βραζιλίας- και παράλληλα με το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό πιο ρευστό από οποτεδήποτε στα τελευταία 40 χρόνια, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλη την περιοχή – δεν είναι τυχαίο πως ο Λούλα κατηγορεί τον Μπολσοναρου για τη στάση του έναντι των γειτονικών κρατών και βρήκε ευκαιρία να θυμίσει, και σήμερα, πως «είναι ανεπίτρεπτο να ειρωνεύεται [ο εν ενεργεία πρόεδρος] την Αργεντινή καθημερινά» όταν «η Αργεντινή είναι κύριος εμπορικός εταίρος» – κι έχει βάλει και πλώρη για τα BRICS. Κύριος, αλλά όχι ο μεγαλύτερος εταίρος: αυτόν το ρόλο εδώ και λίγα χρόνια τον έχει η Κίνα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Αν εκλογώ, η πρώτη μου δουλειά είναι να επικοινωνήσω με τους ηγέτες της περιοχής», ανέφερε, ακόμη. Και μετά θα ακολουθήσουν οι ευρωπαίοι: «τουλάχιστον οκτώ ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών μου ζήτησαν να μιλήσουμε οπωσδήποτε τη Δευτέρα». Σίγουρα όχι για τα εθιμοτυπικά συχαρίκια: είναι διεθνής η ανησυχία για το αν θα δεχθεί ή όχι το αποτέλεσμα της κάλπης ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, του οποίου οι οπαδοί επιδόθηκαν σε εκστρατεία τρομοκράτησης των ψηφοφόρων του Λούλα. Παρ όλα αυτά, και την Κυριακή οι δρόμοι γέμισαν χέρια που σχημάτιζαν το L με το χέρι, το πρώτο γράμμα του ονόματος του υποψηφίου της αριστεράς (που, ειρήσθω εν παρόδω) στη βραζιλιάνικη πορτογαλική διάλεκτο σημαίνει «καλαμάρι» – τα σχετικά λογοπαίγνια κρατάνε χρόνια…  Χωρίς σημαντικά βίαια επεισόδια, ευτυχώς, αλλά και με την περιφρούρηση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τα αποτελέσματα εδώ. Πάντως, οι αισιόδοξοι επιμένουν ότι μπορεί τελικά και να βγει ο Λούλα από την πρώτη Κυριακή, αφού οι περιοχές – προπύργιά του αργουν πολύ να στείλουν αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν, και ο Λούλα δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, όπως όλα δείχνουν, ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει οριστεί για την 30η Οκτωβρίου.