Συνήθως, και βάσει πρωτοκόλλου, όταν περισσότεροι από δύο επίσημοι, αντιστοίχου εξουσίας, επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Τουρκίας οι καρέκλες ιδίου ύψους με τη δική του, που τοποθετούνται, είναι όσες και οι επίσημοι. Συνήθως, το πρωτόκολλο δεν παραβιάζεται.

Ακόμη, όμως, και με την αστική αβρότητα που είθισται να ισχύει ακόμη σε τέτοια περιβάλλοντα, η γυναίκα θα είναι η πρώτη που θα της προσφερθεί να διαλέξει καρέκλα.

Ούτε η αστική αβρότητα ούτε το πρωτόκολλο, όμως, μέτρησαν στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, που άφησε όρθια, και κατόπιν καθισμένη σε υποδεέστερη θέση, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  προσφέροντας καρέκλα αντίστοιχη με τη δική του μόνον στον συνοδό της, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Δύο πρόεδροι επισκέφτηκαν την Τουρκία. Καρέκλα προσφέρθηκε μόνον στον άντρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στον τίτλο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας στον υπότιτλο ότι «επικριτές αναφέρουν το γεγονός ως ενδεικτικό της θέσης της γυναίκας στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται ότι, μόλις πριν δύο εβδομάδες, η Άγκυρα αποφάσισε να αποχωρήσει από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τη Βία κατά των Γυναικών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ευγενικά προσπάθησε να θέσει το θέμα με ένα «βηξιματάκι», ένα «εχμ!» που έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικούς, ευρωβουλευτές και απλούς πολίτες στην «γκάφα» της Προεδρίας της Τουρκίας, όπως την περιγράφουν οι αθωότεροι.

Και όταν, τελικά, άφησαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να καθήσει στον καναπέ, σε χαμηλότερο επίπεδο από τους δύο άντρες, συνέχισε η παραβίαση του πρωτοκόλλου με την έναντί της θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι κατώτερός της στην διπλωματική κλίμακα.