Σε μία γενική συνέλευση που χαιρετήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, και είχε ως βασικό σύνθημα «Επιμένουμε. Πετυχαίνουμε. Μαζί», η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ξεκίνησε τη Δευτέρα τις εργασίες της, με την εκλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στην ηγεσία του Συνδέσμου, καθώς και με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέου Γενικού Συμβουλίου. Ο νέος πρόεδρος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διαδέχεται τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Quest Συμμετοχών, μετά από τρεις συνεχόμενες θητείας, από το 2014 έως και σήμερα.
Ο νέος πρόεδρος ανήκει στην τέταρτη γενιά μετόχων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, του οποίου είναι διευθύνων σύμβουλος από το 1996. Προέρχεται από την οικογένεια των Κανελλόπουλων, από τις πιο παλιές οικογένειες βιομηχάνων και πολιτικών της χώρας, με επιχειρηματική δραστηριότητα εκτείνεται και στον χρυσοφόρο χώρο του εμπορίου σταφίδας. Μεταξύ άλλων, εκτός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου που έχει διατελέσει υπουργός και πρωθυπουργός και του προπάππου του Άγγελου Κανελλόπουλου, ιδρυτή του ΤΙΤΑΝΑ και βουλευτή, στο γενεαλογικό του δέντρο περιλαμβάνονται το ιδρυτικό μέλος της Παναχαϊκής, Κανέλλος Κανελλόπουλος, ο συνιδρυτής του ΤΙΤΑΝΑ και υπουργός, Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο κυβερνητικός επίτροπος της νεολαίας του Μεταξά «ΕΟΝ», Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, και αρκετοί ακόμα συγγενείς που έχουν περάσει από θέσεις βουλευτών, υπουργών, δημάρχων και άλλων δημοσίων αξιωμάτων στην ιστορία της χώρας. Επίσης, μέλος της οικογένειας ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου (Κανελλοπούλου), πρώτη σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πέθανε στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του στη σελίδα του ΣΕΒ, ο Δ. Παπαλεξόπουλος σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός (Dipl. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.,1987) στο Πανεπιστήμιο HARVARD των ΗΠΑ. Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Από το 1989 εργάστηκε στην ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ σε διάφορες οικονομικές θέσεις, ώσπου το 1996 ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος. Παράλληλα, ήταν μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δ. Παπαλεξόπουλος είναι ο τέταρτος της οικογένειάς του που αναλαμβάνει πρόεδρος του ΣΕΒ στην ιστορία του Συνδέσμου, καθώς πριν από αυτόν, στον τιμόνι του οργάνου των βιομηχάνων της χώρας βρέθηκε ο παππούς του, Λεωνίδας Κανελλόπουλος και ο προπάππους του, ιδρυτής του Ομίλου, Άγγελος Κανελλόπουλος, καθώς και ο αδερφός της μητέρας του, Μαριλένας, Ανδρέας Κανελλόπουλος.
Η ιστορία του κολοσσού της βιομηχανίας ξεκινά το 1902, με το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελευσίνα, ενώ σήμερα ο Όμιλος διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, μονάδα άλεσης κλίνκερ και μονάδα παραγωγής ξηρών κονιαμάτων, 4 σταθμούς διανομής, 26 λατομεία και 27 μονάδες ετοίμου σκυροδέματος. Παράλληλα, διαθέτει εργοστάσια σε δέκα χώρες και έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες, όπως στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Τουρκία, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Μεταξύ των μεγάλων έργων που έχει συμμετάσχει η εταιρεία, περιλαμβάνονται η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, των Οχυρών του Ρούπελ την εποχή του Μεταξά, καθώς και σε πλήθος έργων την περίοδο της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο.
Σημειώνεται πως απασχολεί περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους παγκοσμίως, με μόλις το ένα πέμπτο εξ αυτών, περί τους 1.100 να απασχολούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσε πως μεταφέρει την έδρα της μητρικής εταιρείας, TITAN Cement International (TCI) στις Βρυξέλλες, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιουλίου, με στόχο, όπως αναφέρει η εταιρεία, την πρόσβαση στις ξένες αγορές.
«H εισαγωγή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ μέσω της TITAN Cement International SA στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων θέτει ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην άνω των 100 ετών πορεία ανάπτυξης του Τιτάνα που, ξεκινώντας τη δράση του το 1902, αναπτύχθηκε πέρα από τις ελληνικές του καταβολές σε μια διεθνή εταιρεία. Στόχος μας είναι η συνέχιση της ενίσχυσης της διεθνούς μας ανάπτυξης και η λειτουργία με άξονα πάντα τον σεβασμό για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ευχαριστούμε θερμά τους μετόχους μας για τη στήριξή τους σε αυτό το σημαντικό βήμα για την αναπτυξιακή στόχευση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ» ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, ενώ σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρείας ασκείται από την Κύπρο, «χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία».
«Στροφή στην κοινωνία» και αύξηση της βιομηχανοποίησης της χώρας
«Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα. Τη βάζει απέναντί της» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οικονομικά μέτρα, πέρα από την προστασία των αδυνάτων, που θα στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, αποδίδοντας και εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ έριξε βάρος και στους επερχόμενους ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος εξελέγη νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου: «Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Έμφαση στη σημασία ανάπτυξης της βιομηχανίας». H ομιλία του εδώ: https://t.co/ELqEFtyoi7 #ElladaAllios pic.twitter.com/z5et1F7Bup
— ΣΕΒ (@SEV_Fed) June 16, 2020
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε σε έξι προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη «συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (αδειοδότηση, χωροταξία, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας, φορολογική νομοθεσία, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς), που αφορούν κυρίως στην άρση εμποδίων, τη διατύπωση συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της Ε.Ε., την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, τη συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας, τον προσανατολισμό ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ιδιαίτερα ψηφιακές, ενεργειακές, κυκλικής οικονομίας και logistics, και τη στοίχιση πίσω από κρίσιμες επιταγές τις εποχής: την ψηφιακή επανάσταση, τις απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία και την πράσινη ανάπτυξη».
«Η αντιπολίτευση στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το παράθυρο στον χρόνο. Είναι η ευκαιρία μας να προσεγγίσουμε και να λύσουμε ζητήματα, που για χρόνια εμπόδιζαν τη χώρα να πετύχει τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο» ανέφερε ακόμα πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «στο πρόσωπό σας, ο κόσμος των επιχειρήσεων αναγνωρίζει κάποιον που πιστεύει ειλικρινά ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης για το μέλλον του τόπου μας».
«Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα. Τη βάζει απέναντί της» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ με τάσεις αυτοκριτικής, σημείωσε πως «Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αμφισβήτηση αυτή είναι, σε κάποιο βαθμό εύλογο να υπάρχει, δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα λαϊκισμού. Η οικονομία μέσα στην οποία παλεύουμε είναι μικρή, με παράδοση στην εσωστρέφεια και στην υπερ-ρύθμιση. Είναι μία οικονομία όπου οι έντιμοι σπάνια επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς σπάνια υφίστανται κυρώσεις. Έχουν υπάρξει, κατά συνέπεια, φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αλλά και κυνικές πρακτικές, που επιτρέπουν σε αρκετούς να αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό. Σήμερα – κατέληξε – η ανταπόκριση που έχουν δείξει οι επιχειρήσεις στις κοινωνικές ανάγκες, σε συνδυασμό με την ωριμότητα και τη συνειδητοποίηση της κοινωνίας μας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος».
Τέλος, σταχυολογώντας του στόχους του ΣΕΒ υπό την ηγεσία του, σημείωσε πως στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση του ΣΕΒ: