«Πρόκειται για ανοικτή δικογραφία, δεν έχω εικόνα ούτε του πορίσματος, ούτε των υπολοίπων στοιχείων που είναι απόρρητα. Εγώ σχόλια στον Τύπο που αναφέρονται σε απόρρητη δικογραφία δεν πρόκειται να κάνω» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

«Το μόνο που έχει κυκλοφορήσει επισήμως με ευθύνη της κυβέρνησης είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων με διαπρεπείς συγκοινωνιολόγους και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο ρητώς αναφέρει ότι η τοπική τηλεδιοίκηση λειτουργούσε απολύτως, δηλαδή, η δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά να χαραχθεί η διαδρομή» προσέθεσε.

«Το μόνο που έχει κυκλοφορήσει επισήμως με ευθύνη της κυβέρνησης είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων με διαπρεπείς συγκοινωνιολόγους και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ισχυρίστηκε ο Γεραπετρίτης, συμπηρώνοντας πως αυτό «ρητώς αναφέρει ότι η τοπική τηλεδιοίκηση λειτουργούσε απολύτως, δηλαδή, η δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά να χαραχθεί η διαδρομή».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε ότι η αναφορά σε «τοπική αυτοδιοίκηση είναι νεολογισμός. Ή υπάρχει τηλεδιοίκηση ή δεν υπάρχει».

Το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων κάνει λόγο για απουσία συστημάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της τελεδιοίκησης, κάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα του μεμονωμένου «ανθρώπινου λάθους» να καταρρεύσει.

Το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων για το έγκλημα στα Τέμπη «ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, υπάρχει ο πίνακας χειρισμού, περιορισμένης εμβέλειας», τόνισε ο Πρόεδρος των Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, μιλώντας στο TPP. Πρόσθεσε ότι «ο Σταθμάρχης, ο ένας που ήταν εκεί στην περιοχή, μπορούσε να δει το τρένο για 114 δευτερόλεπτα, δηλαδή περίπου για 2 λεπτά, και όχι για 12 που ακούγαμε ότι έβλεπε το τρένο», ενώ σημείωσε επίσης ότι από αυτοψία των εμπειρογνωμόνων στον τοπικό χειρισμό, ακόμα και εκεί διαπιστώθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του.