Η Πορτογαλία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων κέρδιζαν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα πέρυσι. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters τα ενοίκια στη Λισαβόνα έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης έχουν εκτοξευθεί κατά 137%, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη στέγαση. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία καταγραφής δεδομένων ακινήτων, την Casafari.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords. Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο στέγασης που, μεταξύ άλλων μέτρων, απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα της Airbnb, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν αρκεί να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.