Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Την εικόνα ενός … ανάποδου κόσμου παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπου συζητήθηκε η καταγγελία της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, για την θρασύδειλη και απαράδεκτη επίθεση με απειλές που δέχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό.
Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε …εγκαλούμενη για φιλική προδιάθεση προς την Χρυσή Αυγή, παρότι εξάντλησε τόσο τα χρονικά περιθώρια όσο και τις δυνατότητες του Κανονισμού της Βουλής, για την εξέταση της καταγγελίας. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν απολογηθεί κοινοβουλευτικά για τις συνομιλίες του Γ.Μπαλτάκου, γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης με το νεοναζιστικό κόμμα) μπήκαν στην θέση του αυτόκλητου συνηγόρου και του … «ελεγκτή» των αντιφασιστικών αντανακλαστικών της κυβέρνησης.
Καταγγελίες υπήρξαν και από την πλευρά του ΚΚΕ που αποτίμησε την παραπομπή του θέματος στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ως «κάλυψη» της Χρυσής Αυγής, και μεταφορά «στις καλένδες» αν και η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.
‘Όλα αυτά σε ένα σκηνικό μεγάλης έντασης, αντεγκλήσεων και φραστικών υπερβολών, από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει τα συμπεράσματά του.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα…
Ακριβώς στην έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων (7/5) η πρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος Βασιλική Κατριβάνου ανέλαβε να ενημερώσει για τις καταγγελίες της Λιάνας Κανέλλη και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δεικτική κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απειλή» τονίζοντας ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής «απειλούν στους διαδρόμους ότι θα μας σκοτώσουν» και στην συνέχεια «παίζουν τις αθώες περιστέρες μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου». Χαρακτήρισε το περιστατικό «πάρα πολύ σοβαρό» θυμίζοντας μάλιστα ότι την ίδια περίοδο «δικάζονται για τις εγκληματικές τους πράξεις».
Η άμεση αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν να παραπέμψει το θέμα στην Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση με την ιδιότητα του Γ’Αντιπροέδρου της Βουλής. Ζήτησε μάλιστα να παραδοθούν από την Β.Κατριβάνου όλα τα συγκεκριμένα έγγραφα πριν αποχωρήσει από την συνεδρίαση, αφού δεν είναι μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων. Μάλιστα η κίνηση αυτή της Προέδρου της Βουλής, ερμηνεύθηκε από την Δ.Χαραλαμπίδου σχεδόν ως … διαταγή για την άμεση κίνηση τα απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου επιληφθεί της καταγγελίας. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η φράση που χρησιμοποίησε λίγες ώρες αργότερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, τοποθετούμενη για το θέμα σε συνεδρίαση της Επιτροπής για τις Γερμανικές Επανορθώσεις: «’Όπως διατάξατε στην διάσκεψη των προέδρων, ήδη έχω πει στις υπηρεσίες να συγκαλέσουν την επιτροπή δεοντολογίας για την επόμενη εβδομάδα».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης (12/5) και σύμφωνα με το άρθρο 43ο του Κανονισμού της Βουλής, αντικείμενο είναι εκτός από την εξέταση της καταγγελίας και την εκπόνηση συγκεκριμένης έκθεσης προς την Διάσκεψη των Προέδρων και η λήψη μέτρων. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον κανονισμό πώς έχει αντικείμενο «εφόσον καλείται προς τούτο από τον Πρόεδρο της Βουλής ή με την έγκρισή του, να μελετά και να εισηγείται μέτρα και να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, δημόσια για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των Βουλευτών». Παράλληλα η συγκεκριμένη επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα «να μελετά τις δικογραφίες και να συντάσσει εκθέσεις προς τη Βουλή επί αιτήσεων άρσεως ασυλίας Βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος» πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσει να αιτηθεί την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χ.Α Γιάννη Λαγού σε περίπτωση που υπάρξει μηνυτήρια αναφορά με την κατηγορία της απειλής.
Αυτόκλητος υπερασπιστής το ΠΑΣΟΚ…
Αμέσως μετά τη παραπομπή της καταγγελίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας (κι ενώ ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι της Κ.Ο του ΚΚΕ, στην οποία μετέχει η καταγγέλλουσα Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης) παρενέβη …ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος προκειμένου να καταγγείλει την Ζωή Κωνσταντοπούλου με την φράση «δεν τολμάτε να καταδικάσετε το γεγονός εδώ απερίφραστα»!
«Αστειεύεστε;» ήταν η αρχική αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, στην αιφνιδιαστική παρέμβαση, ενώ στην συνέχεια εγκάλεσε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, υποστηρίζοντας πώς δεν μπορεί να ασκείται αυτού του είδους η κριτική από ένα κόμμα που «επένδυσε πολιτικά στον ρατσισμό» καλώντας τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τις όποιες αντιφασιστικές του τοποθετήσεις να τις επιδείξει επί της ουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Γιάννη Κουτσούκου, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έκφραση μίας πολύ συγκεκριμένης τακτικής του ΠΑΣΟΚ που ακολουθείται με συστηματικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε κάνει προσωπική επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκαλώντας την «μέγα χορηγό» της Χρυσής Αυγής και μιλώντας για «συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ με το νεοναζιστικό κόμμα!. Τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής στις 17/4 είχε υποστηρίξει ότι «πριν λίγες μέρες, όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (σ.σ ο Αντώνης Σαμαράς) μίλησε για λαθρομετανάστες, η κυρία Πρόεδρος είπε ότι είναι ρατσισμός. Σήμερα, όταν ένας Χρυσαυγίτης Βουλευτής χρησιμοποίησε την ίδια ορολογία, η Πρόεδρος πετούσε χαρταετό. Πιστεύω ότι εσείς δεν θέλετε να είστε ο μέγας χορηγός της Χρυσής Αυγής. Είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την επόμενη μέρα να έχει σύμμαχο τη Χρυσή Αυγή».
…και η Νέα Δημοκρατία!
Στην τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ συνεπικούρησε στην συνέχεια η Νέα Δημοκρατία. Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε την φραστική καταδίκη μετά την καταγγελία και ότι «κρίνεστε πολιτικά γι αυτό» και «όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Πρόεδρος της Βουλής, δεν εξάντλησε απέναντι στην Χρυσή Αυγή τις θεσμικές της δυνατότητες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 11 του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει μέτρα σε περίπτωση παρεκτροπής της συμπεριφοράς ενός βουλευτή που όμως αναφέρεται αποκλειστικά στις συνεδριάσεις εντός της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς και στο άρθρο 5 που αφορά την ασφάλεια των χώρων της Βουλής, τα οποία ουσιαστικά δεν σχετίζονται με το περιστατικό που καταγγέλθηκε. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία το αν θα συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων ή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η καταγγελία της Λιάνας Κανέλλη. Ο ισχυρισμός διαψεύσθηκε εκ των πραγμάτων αφού στο τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η πρόταση για παραπομπή του θέματος στην αρμόδια επιτροπή.
Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και των εκπροσώπων του Ποταμιού με τον Σπύρο Λυκούδη να δηλώνει πως «θα έπρεπε να έχετε ζητήσει και από τη Διάσκεψη των Προέδρων να έχει προχωρήσει στην πολιτική καταγγελία του γεγονότος» και τον Χάρη Θεοχάρη να υποστηρίζει πως η προεδρία της Βουλής έχει «πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά να κάνει ακόμη και ψηφίσματα ενάντια σε δηλώσεις αξιωματούχων τις Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ «μπορούσε κάλλιστα να δείξουμε να ίδια αντανακλαστικά και στην καταδίκη αυτής της πράξης».
Η κόντρα με το ΚΚΕ
Το αίτημα του να συζητηθεί η καταγγελία της Λιάνας Κανέλλη, στην Διάσκεψη των Προέδρων έθεσαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και αμέσως μετά την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος (κοιν.εκπρόσωπος) και Γιώργος Λαμπρούλης (αντιπρόεδρος της Βουλής). Μάλιστα ο Ν.Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση της φραστικής επίθεσης που είχε γίνει από τον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Στύλιο κατά την Λιάνας Κανέλλη θυμίζοντας πώς «καταδικάστηκε από το Προεδρείο, για τη στάση του και τη συμπεριφορά του» και σημειώνοντας ότι επιθυμία του ΚΚΕ είναι «η Διάσκεψη των Προέδρων να πάρει θέση και να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και όχι να την παραπέμπουμε στις καλένδες της όποιας Επιτροπής». Μάλιστα σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να μπει σε ψηφοφορία «αλλιώς θα αποχωρήσουμε».
Μάλιστα η τελευταία αυτή αναφορά έγινε με τους βουλευτές του ΚΚΕ να είναι όρθιοι γεγονός που ερμηνεύθηκε από την πρόεδρο της Βουλής ως προειλημμένη απόφαση για αποχώρηση. «Θα παραμείνετε όρθιος κατά αυτό τον τρόπο; Είναι κοινοβουλευτική συμπεριφορά αυτή, όρθιος και με ανοικτή την πόρτα στη Διάσκεψη; Εκβιάζετε;» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας ότι έτσι «δεν υπάρχει διαδικασία» και «προφανώς, δεν θέλετε το αίτημά σας ούτε να συζητηθεί ούτε να αντιμετωπιστεί».
Αιτιολογώντας νωρίτερα την ενέργειά της να παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως οι ενέργειες του προέδρου πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της διαφύλαξης των διαδικασιών και της κοινοβουλευτικής νομιμότητας σημειώνοντας πως η καταγγελία που μετέφερε στην Διάσκεψη των Προέδρων η Πρόεδρος της Επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα, Βασιλική Κατριβάνου, περιγράφει «μια συμπεριφορά, η οποία, εφόσον ευσταθεί, είναι και αντικοινοβουλευτική και αντιδεοντολογική και παράνομη». Επίσης υποστήριξε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν πρέπει να μετατραπεί σε «οιονεί δικαστήριο το οποίο θα κρίνει σπεύδοντας» ενώ εγκάλεσε το ΚΚΕ λέγοντας πως «επιλέγετε να δημιουργήσετε ένα θέμα στάσης Προέδρου».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αποχώρησαν από την διαδικασία και στην συνέχεια η Κ.Ο του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατήγγειλε «τη στάση της προέδρου της Βουλής, η οποία με τη συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπουκική (σ.σ του βουλευτή της Χ.Α) συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, “παραπέμποντάς το στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των Προέδρων και αποχώρησαν από τη συνεδρίασή της. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό».
Η καταγγελία της Λ.Κανέλλη
Η βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε την φραστική επίθεση και τις απειλές που δέχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, στο διάδρομο της Βουλής στην συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού συστήματος την Πέμπτη (7/5). Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής η καταγγελία είχε ως εξής:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη για να κάνει μια καταγγελία για κάτι που συνέβη πριν από λίγο.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Με συγχωρείτε, αλλά θέλω να καταγγείλω, ότι ο κ.Λαγός με απείλησε στην ψύχρα έξω από την αίθουσα αυτή λέγοντάς μου «θα ρθεις μωρή στο δικαστήριο και να δούμε τι θα πεις και πώς θα φύγεις από εκεί», γιατί ήμουν σήμερα μάρτυρας στη δίκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κανέλλη, γνωρίζουμε ότι ήσασταν μάρτυρας στη δίκη, γιατί ήμασταν και εμείς μάρτυρες στη δίκη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κάνω την καταγγελία για να μάθετε όλοι εδώ ότι με απείλησε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα καταγραφεί η καταγγελία της κυρίας Κανέλλη, ότι έξω από την αίθουσα της Επιτροπής για το Σωφρονιστικό υπήρξε απειλή. Σας παρακαλώ, κυρία Κανέλλη, να επαναλάβετε.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Υπήρξε συγκεκριμένη απειλή λέγοντας «θα σε δω στο δικαστήριο και να δεις πώς θα φύγεις από εκεί». Λέω «με απειλείς;». Μου απαντάει «εγώ δεν σε απειλώ. Γιατί γουστάρεις; Άμα θέλεις κάνε μου μήνυση». Του λέω «εγώ δεν καταδέχθηκα να κάνω μήνυση στον Κασιδιάρη». Μάλιστα, την ώρα που βγήκα από την αίθουσα ήρθε προς την πλευρά μου και του είπα «σε παρακαλώ πολύ, δεν θέλω κανένα διάλογο». Εκείνος μου είπε «δεν είναι κανένας διάλογος. Εγώ σου λέω, πως όταν έρθεις στη δίκη να μου κάνεις και τον μάρτυρα, να δεις πώς θα φύγεις από εκεί μέσα». Αυτή, λοιπόν, είναι η καταγγελία μου και σας την καταθέτω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πολύ καλά, κυρία Κανέλλη. Σας ευχαριστούμε. Είμαστε μάρτυρες και εμείς σε αυτή την δίκη που γίνεται και είναι πάρα πολύ σημαντική καίρια και ιστορική δίκη για την αντιμετώπιση του Νεοναζισμού στην Ελλάδα..