της Jessica Buxbaum*

Το 2018, ο Συνασπισμός της Βιργινίας [των ΗΠΑ] για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (VCHR) εμπόδισε επιτυχώς την πολιτεία από την υιοθέτηση τροποποιήσεις των σχολικών εγχειριδίων, οι οποίες έγιναν από το Ινστιτούτο Υπηρεσιών Προγράμματος Σπουδών (ICS), ένα «εκπαιδευτικό» ίδρυμα υπέρ του Ισραήλ.

Το ICS αυτοπροωθείται ισχυριζόμενο ότι βελτιώνει, κάνει ακριβέστερη τη διδασκαλία, σχετικά με τον Ιουδαϊσμό και την Εβραϊκή ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, με την υποστήριξη του Ισραηλινού λόμπι, η στρατηγική του μάλλον ευθυγραμμίζεται με την υποστήριξη του Σιωνιστικού αφηγήματος παρά με την βελτίωση της εκπαίδευσης.

Σήμερα, το ICS υπερηφανεύεται  ότι έχει βοηθήσει στην βελτίωση της δημόσια εκπαίδευσης και στις 50 πολιτείες και έχει επηρεάσει 11 εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Έχοντας αυτό κατά νου,  το MintPress News αποκάλυψε πώς το ICS διαστρεβλώνει την αλήθεια για το Ισραήλ στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αγώνας στη Βιρτζίνια

Τον Ιανουάριο του 2018, η ακτιβίστρια, Τζιν Τραμπούλσι, από τη Βιργινία, παρακολούθησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο του Εβραϊκού Συμβουλίου για τις Δημόσιες Υποθέσεις (JCPA) στο οποίο συμμετείχε και το ICS. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του ICS, Αλίζα Κρέιμερ Ελίας, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, και συγκεκριμένα στις τρόπο συνεργασίας της με τα Συμβούλια Σχέσεων της Εβραϊκής Κοινότητας (JCRCs) για την αποστολή αιτημάτων αναθεώρησης στις επιτροπές αναθεώρησης σχολικών βιβλίων.

Μετά από αυτό, το Ινστιτούτο Έρευνας: Πολιτική Μέσης Ανατολής (IRmep)  έστειλε αίτημα  στο Υπουργείο Παιδείας της πολιτείας της Βιργινίας, βάσει του νόμου περί ελευθερίας πληροφοριών, ζητώντας όλα τα έγγραφα που υποβλήθηκαν από το ICS, το JCPA και τα JCRC. Το IRmep διαπίστωσε ότι οι τροποποιήσεις που πρότεινε το ICS στάλθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας της πολιτείας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων του Ρίτσμοντ και των JCRCs της Ευρύτερης Ουάσινγκτον, του Ρίτσμοντ και του Τάιντουότερ.

Οι αλλαγές που το ICS ζήτησε να γίνουν στα σχολικά εγχειρίδια των δημόσιων σχολείων περιελάμβαναν:

 • Την αντικατάσταση του όρου «έποικοι» με «κοινότητες», του όρου «κατοχή» με τον όρο «έλεγχο», το «τείχος» με «φράχτη ασφαλείας», τα «κατεχόμενα εδάφη» με «δεσμευμένες περιοχές» και του όρου [παλαιστίνιος] «μαχητής» με τον όρο «τρομοκράτης».
 • Την αποθάρρυνση των μαθητών από τη διεξαγωγή ανοιχτής έρευνας στο διαδίκτυο και αντ ‘αυτού να τους προτείνεται ο ιστότοπος του Anti-Defamation League και το JewishVirtualLibrary.org .
 • Τη διαγραφή όλων των αναφορών σε «Παλαιστινιακά Εδάφη».
 • Την αλλαγή των χαρτών ώστε να αναγνωρίζεται η Ισραηλινή προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψωμάτων του Γκολάν, αντί να εμφανίζονται ως κατεχόμενες περιοχές.

Το ICS στόχευσε στην αναθεώρηση 12 σχολικών βιβλίων, που εκδίδονται από την National Geographic Society, το Prentice Hall, το Five Ponds Press, το Houghton Mifflin Harcourt και το McGraw-Hill.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, το VCHR έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας της Βιργινίας και στους προαναφερθέντες εκδότες, ζητώντας τους να μην προβούν στις αλλαγές που ζητούσε το ICS. Εξ’ όσων γνωρίζει το VCHR, δεν έγινε καμία από τις αλλαγές που αιτήθηκε το ICS στα σχολικά βιβλία, κατά τον κύκλο αναθεώρησης του 2018. 

Οι Τακτικές του ICS 

Το Μάρτιο, η Τραμπούλσι παρουσίασε τη νίκη του VCHR κατά του ICS, στην Έκθεση της Ουάσιγκτον για τις Υποθέσεις Μέσης Ανατολής και στην ετήσια Διάσκεψη Λόμπι του Ισραήλ του IRmep. «Το VCHR θεωρεί ότι το ICS δεν είναι μια αληθινή εκπαιδευτική ομάδα. Είναι μια ομάδα δημοσίων σχέσεων και υπεράσπισης [των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων]», είπε η Τραμπούλσι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Το ICS λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό το καθεστώς 501(c)(3) του JCRC του Σαν Φρανσίσκο και είναι δικαιούχος του Ιδρύματος της Οικογένειας Schusterman, που υποστηρίζει επίσης το Αμερικανικό Ισραηλινό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (American Israel Education Foundation), φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (American Israel Public Affairs Committee) το οποίο διοργανώνει επισκέψεις μελών του Κογκρέσου στο Ισραήλ.

Εκτός από τις αναθεωρήσεις σχολικών βιβλίων, το ICS διοργανώνει επίσης σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Επί του παρόντος, 90 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν φιλοξενήσει εργαστήρια του ICS, με πάνω από 6.000 εκπαιδευτικούς να έχουν συμμετάσχει. Η Τραμπούλσι παρακολούθησε το εμβληματικό μάθημά τους με τίτλο «Διδάσκοντας την Ιστορία της Αραβο-Ισραηλινής Σύγκρουσης με χρήση Πρωτογενών Πηγών». Περιέγραψε ως εξής τις μεθόδους διδασκαλίας τους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου: «Είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί σχετικά με τα έγγραφα που περιλαμβάνουν στις διδακτικές τους ενότητες. Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία του Αραβικού κόσμου και του Ισραήλ, θα τους θεωρούσες πολύ καλούς. Θυμάμαι έναν μαθητή που παρατήρησε [μετά το συγκεκριμένο μάθημα] πως οι Ισραηλινοί έχουν προσφέρει ειρήνη τόσες φορές στους Άραβες – τι άλλο θα μπορούσαν επιτέλους να θέλουν οι Άραβες;»

Οι κύριες πηγές που χρησιμοποιεί το ICS για αυτήν την ενότητα περιλαμβάνουν το Εβραϊκό Κράτος (1896), το Πρώτο Αραβικό Συνέδριο (1913), την Αλληλογραφία Hussein-McMahon (1915), τη Συμφωνία Sykes-Picot (1916) και τη Διακήρυξη Balfour (1917).

H Τραμπούλσι δήλωσε στο MintPress ότι το ICS δεν χρησιμοποιεί πρωτογενείς πηγές που ενδέχεται να τροποποιήσουν το αφήγημα που επιθυμούν να προωθήσουν, όπως η Λευκή Βίβλος του 1939, έγγραφο πολιτικής της Βρετανικής κυβέρνησης το οποίο απορρίπτει την ίδρυση ενός Εβραϊκού κράτους στην ιστορική Παλαιστίνη.

«Το VCHR πιστεύει ότι το ICS  διαπλέκεται και χρηματοδοτείται από ισραηλινές ομάδες με στόχο την προάσπιση του Ισραήλ. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεροληπτικά και ανακριβή σχολικά εγχειρίδια και αντίστοιχη εκπαίδευση των διδασκόντων», είπε η Τραμπούλσι στο συνέδριο.

Η Ανάμειξη του ICS σε σχολικά βιβλία σε όλες τις ΗΠΑ

Το MintPress έστειλε αιτήματα  βάση του νόμου περί ελευθερίας των πληροφοριών (freedom of information requests) σε εκπαιδευτικά τμήματα ή συμβούλια και των 50 πολιτειών καθώς και της Περιφέρειας της Κολούμπια [Ουάσιγκτον] ζητώντας όλο το υλικό που έχει αποσταλλεί από το ICS, το JCPA, τα JCRC, ή τις Εβραϊκές ομοσπονδίες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αναθεώρησης του προγράμματος σπουδών και των σχολικών βιβλίων.

Δεκαεννέα πολιτείες απάντησαν ότι οι αποφάσεις για τα σχολικά βιβλία και τα προγράμματα σπουδών λαμβάνονται σε επίπεδο τοπικής περιφέρειας, επομένως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές. Δεκατέσσερις πολιτείες απάντησαν ότι κανένας από τους προαναφερθέντες οργανισμούς δεν επικοινώνησε μαζί τους σχετικά με κάποια πρόταση τροποποίησης σχολικών βιβλίων. Έντεκα πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια δεν απάντησαν μέχρι τη στιγμή της σύνταξης. Ωστόσο, οι πολιτείες της Καλιφόρνια, του Νέου Μεξικού, της Λουιζιάνας, της Νότιας Καρολίνας και του Κεντάκι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την αλληλογραφία που είχαν με το ICS, τις Εβραϊκές ομοσπονδίες των πολιτειών τους και το JCRC.

Οι αναθεωρήσεις του ICS στο Κεντάκι επικεντρώθηκαν στην προσθήκη αναφορών στο αρχαίο Ισραήλ και το Ολοκαύτωμα. Η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Νέου Μεξικού έστειλε στο εκπαιδευτικό τμήμα της πολιτείας τους μια ανασκόπηση των προτύπων κοινωνικών σπουδών από το ICS — υποστηρίζοντας την αλλαγή του όρου «Έθνος του Ισραήλ» σε «Κράτος του Ισραήλ». Στη Νότια Καρολίνα, οι αναθεωρήσεις σχολικού βιβλίου από το ICS περιέλαβε την προσθήκη αναφορών σε Παλαιστινιακές τρομοκρατικές ενέργειες. 

Στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει το ICS, το JPAC, τα JCRC του Σαν Φρανσίσκο και του Σακραμέντο, και οι Εβραϊκές Ομοσπονδίες του Ευρύτερου Λος Άντζελες και της Ερήμου, έστειλαν στο εκπαιδευτικό τμήμα της πολιτείας τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις που έγιναν από το ICS. Στη συνοδευτική τους επιστολή, οι οργανισμοί επαίνεσαν την Καλιφόρνια για την αποδοχή προηγούμενων τροποποιήσεων του ICS.

Το ICS εξέτασε, επίσης, τα εγχειρίδια των εκδοτικών οίκων Houghton Mifflin Harcourt, Pearson Scott Foresman and Prentice-Hall, McGraw-Hill, Teachers Curriculum Institute, Studies Weekly, National Geographic Learning, Discovery Education, Pearson Prentice Hall και First Choice Educational Publishing. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ICS περιλαμβάνουν:

 • Τη διαγραφή των αναφορών στην «Παλαιστίνη» και τη «Δυτική Όχθη».
 • Την αλλαγή του όρου «Παλαιστίνη» σε «Ιουδαία», το αρχαίο ισραηλίτικο βασίλειο.
 • Την προσθήκη των όρων «Αρχή» και «Περιοχή» στις αναφορές στην Παλαιστίνη.
 • Τη διαγραφή της αναφοράς στην «παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά».
 • Την αλλαγή του «Οι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν εκεί» σε «Οι Εβραίοι ενώθηκαν με όσους [Εβραίους] ήταν ήδη εκεί».
 • Τη διαγραφή της αναφοράς στην κατάληψη της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ το 1967.

Στη Λουιζιάνα, η Εβραϊκή Ομοσπονδία της Βόρειας Λουιζιάνα, η Εβραϊκή Ομοσπονδία της Ευρύτερης Νέας Ορλεάνης και η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Μπατόν Ρουζ έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας της πολιτείας εκ μέρους του ICS συνιστώντας τις αναθεωρήσεις του ICS στο περιεχόμενο των εκδοτικών οίκων American Book Company, The Gilder Lehrman Institute of American History, Studies Weekly, Edmentum, Houghton Mifflin Harcourt και Brown University’s The Choices Program. Οι αλλαγές του ICS σε αυτά τα κείμενα περιλαμβάνουν:

 • Τη διαγραφή του όρου «δικαιωματικά» από την πρόταση «Οι Άραβες πίστευαν ότι το Ισραήλ είχε κλέψει τη γη που δικαιωματικά ανήκε σε Παλαιστίνιους Άραβες».
 • Τη διαγραφή  των αναφορών σε «κατασχέσεις εδαφών» Αραβικών εθνών από το Ισραήλ.
 • Την προσθήκη πληροφοριών που περιγράφουν πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ «διηύθυνε αμέτρητες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών».
 • Τη διαγραφή άσκησης των μαθητών, που τους ζητούνταν να γράψουν «ένα αμερόληπτο δοκίμιο που διερευνά όλες τις πλευρές του ζητήματος των εποικισμών στη Δυτική Όχθη».
 • Τη διαγραφή των αναφορών των χαρτών στην «Πράσινη Γραμμή», “Το τείχος” και σε “Γη που χάθηκε από το τείχος”.
 • Τη διαγραφή των λόγων για τους οποίους τα Αραβικά κράτη απέρριψαν το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ.
 • Την προσθήκη του όρου «Εντολή» στις αναφορές στην Παλαιστίνη.
 • Τη διαγραφή των αναφορών στην «ιστορική Παλαιστίνη» και τις αναφορές της Παλαιστίνης ως «γη» ή «χώρα».
 • Την προσθήκη αναφορών σε παλαιστινιακές τρομοκρατικές ενέργειες.
 • Την τοποθέτηση της φράσης “απελευθέρωση της Παλαιστίνης” εντός εισαγωγικών.
 • Τη διαγραφή του όρου “ιθαγενείς της Παλαιστίνης” στον ορισμό των Παλαιστινίων.
 • Τη διαγραφή των αναφορών στο γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι κατοικούν στη γη αυτή εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 • Την προσθήκη πληροφοριών που περιγράφουν τον Σιωνισμό ως κίνημα υπέρ της Εβραϊκής αυτοδιάθεσης.
 • Την προσθήκη αναφοράς των ισραηλινών επιθέσεων ως «αυτοάμυνα» έναντι παλαιστινιακών επιθέσεων
 • Τη διαγραφή της πρότασης «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί δυσανάλογα το μεγαλύτερο όγκο του νερού αυτών των υδροφόρων οριζόντων [στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη] για τον πληθυσμό του».
 • Την προσθήκη της αναφοράς «Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».
 • Τη διαγραφή της αναφοράς ότι το Ισραήλ κατηγορείται για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Παλαιστινίων στα εδάφη τα οποία κατέχει…[και] ότι αντιμετωπίζει τους Αραβο-Ισραηλινούς πολίτες του ως κατώτερους από τους Εβραίους πολίτες του», με την αντικατάστασή της από τη φράση «Οι Ισραηλινοί Άραβες, που είναι Ισραηλινοί πολίτες, έχουν τα ίδια πλήρη νόμιμα δικαιώματα με τους Ισραηλινούς Εβραίους».

Η διαγραφή της ύπαρξης της Παλαιστίνης και της ιθαγενούς ταυτότητας των Παλαιστινίων ήταν ένα κοινό μοτίβο στις αναθεωρήσεις του ICS. «Μετονόμασαν χάρτες και διέγραψαν όλες τις αναφορές στην Παλαιστίνη. Μπορείς να την αποκαλέσεις  Κράτος κατ’ εντολή (mandatory), αλλά ποτέ Παλαιστίνη», είπε η Τραμπούλσι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. «Θέλουν να αλλάξουν τη λέξη Παλαιστίνη σε Παλαιστινιακή. Το σκεπτικό είναι ότι δεν υπάρχει κράτος της Παλαιστίνης, ούτε υπήρξε ποτέ».

Η ICS, το JCPA και οι Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής δεν απάντησαν στα αιτήματα της MintPress για σχολιασμό.

Η Ατζέντα του Ισραήλ στα Σχολεία – Και οι Αντιδράσεις του Προοδευτικού Χώρου

Το ICS δεν είναι η μόνη φιλοϊσραηλινή οργάνωση που προσπαθεί να διαμορφώσει το αφήγημα σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην Αμερικανική εκπαίδευση. Αριστεροί ακτιβιστές κατήγγειλαν την τελική υιοθέτηση του Προτύπου Προγράμματος Σπουδών για Εθνοτικές Σπουδές της Καλιφόρνια ως «εξωραϊστική» και «αποδυναμωμένη» λόγω της αντίθεσης φιλο-ισραηλινών ομάδων.

Η πρωτοβουλία No Place for Hate του [σιωνιστικού] Συνδέσμου Κατά της Δυσφήμησης (Anti-Defamation League) συμμετέχει σε χιλιάδες σχολεία στις ΗΠΑ και ενθαρρύνει αυτά τα ιδρύματα να χρησιμοποιούν τις δικές του πηγές. Επίσης, φιλοϊσραηλινές ομάδες στοχοποιούν συνεχώς Παλαιστίνιους και αλληλέγγυους στην Παλαιστίνη ακτιβιστές σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, τα προοδευτικά κινήματα αντιστέκονται. Το 2018, ο Συνασπισμός του Τέξας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (TCHR) πέτυχε την αλλαγή των προτύπων του προγράμματος σπουδών που σχετίζονται με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στο εκπαιδευτικό συμβούλιο της πολιτείας. 

Εγκρίθηκαν οι ακόλουθες βασικές αλλαγές:

 • Αλλαγή του «εξηγήστε πώς η Αραβική απόρριψη του κράτους του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε συνεχιζόμενη σύγκρουση» σε «συζητήστε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την πλειοψηφία των Αραβικών εθνών».
 • Αλλαγή του «εξηγήστε πώς οι εξελίξεις στο Ισλάμ επηρέασαν τη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση στο Μουσουλμανικό κόσμο, όπως η κοσμικότητα, ο εθνικισμός και ο φονταμενταλισμός» σε «εξηγήστε πώς οι γεωπολιτικές και θρησκευτικές επιρροές έχουν επηρεάσει τη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση στο Μουσουλμανικό κόσμο».

Τον Νοέμβριο του 2018, το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του Τέξας εξέτασε δημόσιες παρεμβάσεις ώστε να ενημερώσει το σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Το TCHR κατέθεσε υπέρ της αλλαγής του προγράμματος σπουδών, ενώ το κέντρο Εβραϊκής κοινότητας Shalom Austin, το Συμβούλιο Σχέσεων της Εβραϊκής Κοινότητας, οι Εβραϊκές Ομοσπονδίες στο Τέξας, το B’nai B’rith International και το Truth in Texas Textbooks όλα κατέθεσαν υπέρ της διατήρησης των σημερινών προτύπων.

Ο ακτιβιστής του TCHR Άλεξ ΜακΝτόναλντ εξηγεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να διορθωθεί το ελαττωματικό σχολικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διασφάλιση της ακρίβειας, ειδικά όταν πρόκειται για την Παλαιστίνη. «Στόχος τους είναι να στραγγαλίσουν τη συζήτηση και την κριτική», είπε στο MintPress News. «Και το ICS δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι [στην απόπειρα] πλύσης εγκεφάλου».

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο ΜιντΠρες Νιουζ και στον ιστότοπο Popular Resistance. Απόδοση στα ελληνικά: Ε.Ζ.