Το τουίτερ μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε ένα σκάνδαλο ψεύτικων λογαριασμών. Και μοιάζει εντυπωσιακά με το περσινό σκάνδαλο της Wells Fargo.
Δημοσιεύτηκε στο TheIntecept.
Ο Λέσλι Μάιλι, πρώην τεχνικός διευθυντής στο τουίτερ, περιέγραψε την Παρασκευή στο Bloomberg το πώς ανακάλυψε ένα πλήθος λογαριασμών σπαμ με διευθύνσεις IP από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 2015. Πρότεινε τη διαγραφή τους, αλλά η «ομάδα ανάπτυξης» του τουίτερ έλεγχε όλες τις αφαιρέσεις λογαριασμών. Και αρνήθηκε να τους διαγράψει. «Ανησυχούσαν περισσότερο για τα νούμερα παρά για τους ψεύτικους και επικίνδυνους λογαριασμούς», δήλωσε ο Μάιλι στο Bloomberg.
Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτού και του σκανδάλου της Wells Fargo είναι η ταυτότητα αυτών που δημιούργησαν τους λογαριασμούς.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, στην πραγματικότητα το σκάνδαλο της Wells Fargo δεν στόχευε στο να κερδίσει η τράπεζα απευθείας χρήματα από τους πελάτες που καταχωρήθηκαν στους ψεύτικους λογαριασμούς που είχαν δημιουργήσει οι υπάλληλοί της. Οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς δεν είχαν χρήματα. Η Wells Fargo επέστρεψε τα αρχικά κεφάλαια στους πελάτες στων οποίων τους λογαριασμούς χρεώθηκαν περίπου 25 δολάρια ανά πελάτη, ποσό μικρότερο από το κόστος μιας χρέωσης υπερανάληψης. Αυτό μειώνει τις πραγματικές επιπτώσεις για εκείνους των οποίων ο βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να είχε μειωθεί από τους ανεπιθύμητους λογαριασμούς, αλλά η Wells Fargo δεν είχε κάποιο κέρδος από αυτό.
Η Wells Fargo επωφελήθηκε όταν μπήκε στην Wall Street. Τα στελέχη της διαφήμιζαν επανειλημμένα την αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησης στους επενδυτές. Καυχιόντουσαν σε τηλεσυνέδρια για την οικονομική τους κατάσταση. Τόνισαν τον μέσο αριθμό λογαριασμών ανά πελάτη λιανικής τραπεζικής σε ετήσιες εκθέσεις. Αφού πιάστηκαν το 2016, σταμάτησαν να αναφέρουν τον αριθμό, αλλά το 2015 ήταν πάνω από έξι λογαριασμούς ανά πελάτη.
Ταυτόχρονα, οι διευθυντές πίεζαν τους εξωτερικούς συνεργάτες τους να αυξάνουν συνεχώς τα στοιχεία των πωλήσεων, οδηγώντας στη δημιουργία πλαστών λογαριασμών. Τα ανώτερα στελέχη έμαθαν τελικά τι συνέβαινε στο πρώτο στάδιο για να αυξήσουν τα νούμερα. Αλλά δεν το αποκάλυψαν στους επενδυτές μέχρι να είναι σύμφωνοι με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς. Από το 2011 έως τα μέσα του 2015, οι μετοχές της Wells Fargo διπλασιάστηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των πωλήσεων. Έτσι, ενώ η εταιρεία δεν έβγαλε πολλά χρήματα μέσω των ψεύτικων λογαριασμών, οι μέτοχοι -συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των οποίων ο πλούτος συνδέεται με τις μετοχές της εταιρείας- έβγαλαν πολλά. Η εταιρεία έκρυψε από τους επενδυτές την αλήθεια πίσω από αυτή την ανάπτυξη που εμφανίστηκε λόγω των ψεύτικων λογαριασμών.
Ο τεχνικός κατηγορεί την ομάδα ανάπτυξης του τουίτερ ότι κάνει ακριβώς το ίδιο. Το τουίτερ έχει μείνει πολύ πίσω από το Facebook και τους άλλους ανταγωνιστές όσον αφορά την αύξηση των χρηστών, με λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες σε σύγκριση με τα 2 δισεκατομμύρια στο Facebook. Σύμφωνα με τον Μάιλι, η εταιρεία δεν θέλησε να διαγράψει τους σπαμ λογαριασμούς και τα μποτς, διότι έτσι θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο αυτό το χάσμα. Οι τιμές των μετοχών θα πάτωναν εάν οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες μειώνονταν δραματικά. Οι επενδυτές θεωρούν αυτόν τον αριθμό ως την πιο σημαντική μέτρηση.
Το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει 10 ανώνυμους πρώην υπαλλήλους που ενισχύουν την περιγραφή του Μάιλι (ο Μάιλι είναι ο μόνος που κατονομάζεται επειδή απέρριψε την αποζημίωση από το τουίτερ όταν έφυγε από την εταιρεία, η οποία θα δίνονταν μόνο με συμφωνία απορρήτου). Είπαν ότι το τουίτερ επαληθεύει ελάχιστα, αν όχι καθόλου, τους λογαριασμούς του, κάτι που μπορεί να το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο τουίτερ. Και ο Μάιλι ισχυρίστηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός αδρανών λογαριασμών είχαν διευθύνσεις IP από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Όταν ο Μάιλι είπε στον διευθυντή του σχετικά με τους ανενεργούς και ψεύτικους λογαριασμούς, του είπαν: «Μείνε στη θέση σου, αυτός δεν είναι ο ρόλος σου». Η ομάδα ανάπτυξης, υπεύθυνη για τη διαγραφή αυτών των λογαριασμών, δεν έκανε καμία ενέργεια. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ξανά κατά τις εκλογές του 2016.
Πέρα από την προπαγάνδα και τις αμερικανικές εκλογές, η ιστορία του Μάιλι δείχνει ότι η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την αύξηση των χρηστών στο τουίτερ ήξερε για τους ψεύτικους λογαριασμούς και επέλεξε να μην τους διαγράψει γιατί ήθελε να διατηρήσει υψηλούς αριθμούς χρηστών για τους επενδυτές- παρόλο που οι λογαριασμοί δεν χρησιμοποιούνταν. Αυτό ακριβώς έκανε η Wells Fargo και μπορεί να χαρακτηριστεί ως απάτη ομολόγων, μια σημαντική ψευδής παρουσίαση της επίδοσης της εταιρείας. Ένας εκπρόσωπος του τουίτερ, εν τω μεταξύ, είπε στο Bloomberg ότι διέγραφε και ακολουθούσε «άλλες ενέργειες επιβολής» κατά των ρωσικών και ουκρανικών λογαριασμών σε ποσοστό ύψους «εκατομμυρίων την εβδομάδα».
Τώρα που εμπλέκεται το Κογκρέσο, το τουίτερ δείχνει να διαγράφει ορισμένους ρωσικούς λογαριασμούς, οι οποίοι λένε ότι είναι πάνω από 36.000. Ο γενικός σύμβουλος του τουίτερ ισχυρίστηκε σε μια κατάθεση αυτήν την εβδομάδα ότι λιγότερο από το 5% των λογαριασμών στην πλατφόρμα είναι ψεύτικοι. Μια ανεξάρτητη έρευνα τοποθετεί αυτό το ποσοστό σε περίπου 15%.
Οι μετοχές του τουίτερ έχουν πέσει μετά την ανάκριση της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον.