Τα βέλη της και πάλι εξαπέλυσε η Ευρωπαία εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στη διερεύνηση των αιτιών που το προκάλεσαν. Κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό της, η Λάουρα Κοβέσι απεύθυνε προς την αρμόδια επιτροπή του ΕΚ ένα ρητορικό ερώτημα: «Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» και συμπλήρωσε ότι έτσι δημιουργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Η Ευρωπαία εισαγγελέας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, με αφορμή τα Τέμπη, και επεσήμανε ότι «μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο και αυτό ήταν τα Τέμπη».

«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφι ιντ Βέλτ η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 23 άτομα όσον αφορά τη σύμβαση 717. Επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία.