Το κουπόνι της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,375% (είχε ξεκινήσει με ενδεικτικό επιτόκιο στο 4,875%) με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να κινείται στο 4,625%.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 16:00 με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 6,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.
To υπουργείο Οικονομικών μίλησε για «απόλυτη επιτυχία», λέγοντας πως η έκβαση της δημοπρασίας «επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Το ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τίθενται «στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».
Το υπουργείο σημειώνει επίσης πως το κουπόνι και το επιτόκιο ήταν σαφώς χαμηλότερα από την έξοδο στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 (οπότε και είχαν διαμορφωθεί σε 4,75% και 4,95% αντίστοιχα) ενώ αναφέρει ότι η πλειοψηφία των προσφορών «αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας»
«Είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Μοσκοβισί: Λογικά τα επιτόκια
Με μια διπλή πεποίθηση εμφανίσθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη που παραχώρησε, σημειώνοντας πως: Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια, όπως είπε. Και δεύτερον, ότι η χώρα μας έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα: είναι η ώρα -συμπλήρωσε- να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εστίασε σε σειρά θετικών εξελίξεων που υπήρξαν τις προάλλες, όπως: η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόφαση του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής τους, είπε πως έχει να κάνει με την επόμενη φάση του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο του 2018 θέλει να γιορτάσει το τέλος του προγράμματος. Έθεσε μάλιστα τρεις όρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος: κοινό σχέδιο Ελλάδας και Ε.Ε., εφαρμογή του προγράμματος και οι πιστωτές να σεβαστούν τις συμφωνίες για το χρέος.