Έξαρση της πανδημίας από τον Νοέμβριο που θα χειμωνιάσει αναμένουν οι ειδικοί, ενώ η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προκαλεί επιπλέον φόβους στους επιστήμονες. Για την πορεία του της πανδημίας εν όψει του χειμώνα μίλησαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ. Εκείνος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ». Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου: «Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη».

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και περιέγραψε η καθηγήτρια , διαπιστώνεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία. Ταυτόχρονα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια.

Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη ενώ ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή. «Η ανακάλυψη νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να παρακολουθείται, αλλά δεν υποδηλώνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι η επόμενη που θα αντικαταστήσει τη Δέλτα» τόνισε ο Πόλαρντ στο ραδιόφωνο του BBC. «Πράγματι, ακόμη και αν το κάνει, η Δέλτα είναι απίστευτα «καλή» στη μετάδοση σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό και μια νέα μπορεί να είναι λίγο «καλύτερη»⁣, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά την εικόνα από εδώ που είμαστε σήμερα».