Οι παίκτες του Australian Open συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της Κινέζας τεννίστριας, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από Κινέζο αξιωματούχο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Ζανγκ Γκαολί.

Οι διοργανωτές του τουρνούα, ωστόσο, προέβησαν στην κατάσχεση υλικού λόγω ακατάλληλο πολιτικού περιεχομένου. Ο ακτιβιστής Drew Pavlou έκανε μια ανάρτηση στο twitter ενός βίντεο που δείχνει κάποιους θεατές να προσεγγίζονται από το προσωπικό ασφαλείας του τουρνουά και από την αστυνομία.

Το οπτικοακουστικό υλικό δείχνει τον Max Mok, έναν ακτιβιστή από το Hong Kong μαζί με έναν ακόμα θεατή να συζητούν με έναν άνδρα από το προσωπικο ασφαλείας του τουρνουά που τους είχε κατασχέσει το πανό.

Ο ίδιος τους ζήτησε να βγάλουν τις μπλόυζες που φορούσαν που είχαν πάνω μια φωτογραφία της Πενγκ Σουάι και από κάτω τη λέξη “Wanted”, όπως γίνεται όταν πρόκειται για εξαφανίσεις ατόμων. Στην πίσω μεριά της μπλούζας έγραφε με τυπωμένα γράμματα “Που είναι η Πενγκ Σουάι”.

Ο Μοκ ρώτησε ποιος είναι ο λόγος που τους παίρνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και ο αστυνομικός απάντησε ότι οι μπλόυζες και το πανό που είχαν, παραβίαζαν τους κανόνες της ομοσπονδίας Tennis Australia, σύμφωνα με τους οποίους  απαγορεύεται οποιοσδήποτε πολιτικός σχολιασμός κατά τη διεξαγωγή του τουρνουά.

Ο αστυνομικός συνέχισε λέγοντας: “Δε λέω ότι δεν πρέπει να έχετε αυτές τις απόψεις, αλλά η ομοσπονδία θέτει τους κανόνες εδώ”.

Ένας εκπρόσωπος της Tennis Australia δήλωσε σε διεθνή εφημερίδα ότι: “σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στα εισιτήρια, με την είσοδο στο χώρο του τουρνουά δεν επιτρέπονται ρούχα, πανό ή άλλα σύμβολα με διαφημιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο”.

“Η ασφάλεια της Πενγκ Σουάι είναι πρωταρχικός μας στόχος και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την παγκόσμια κοινότητα του τέννις και την ομοσπονδία γυναικείου τέννις για να ρίξουμε περισσότερο φως στην υπόθεσή της και θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλής”.

Δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο για την σχεδόν τρίμηνη εξαφάνιση της Πενγκ μετά την ανάρτησή της στο Weibo στην οποία κατηγορούσε τον πρώην αντιπρόεδρο Ζανγκ Γκαολί για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό το ποστ αμέσως διαγράφηκε από το Ιντερνετ, το οποίο στην Κίνα υπόκειται σε βαριά λογοκρισία.

Οι διοργανωτές του τουρνουά βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση δεδομένου ότι βασικός χορηγός του Australian Open είναι η κινεζική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Guojiao 1573.

Στον αντίποδα, η ομοσπονδία γυναικείου τέννις έχει κρατήσει πιο σκληρή στάση ανακοινώνοντας ότι δε θα δειξαχθεί κανένα τουρνουά στην Κίνα το 2022. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Steve Simon, είπε ότι βάζει τις “αρχές πάνω από το κέρδος”, υπονοώντας ότι η ομοσπονδία είναι πρόθυμη να θυσιάσει ένα σημαντικό ποσό από τα ετήσια έσοδά της, που προκύπτουν από συνεργασίες με την νέα παγκόσμια υπερδύναμη της Κίνας.

Ο ακτιβιστής που έκανε την ανάρτηση του βίντεο την ώρα που ο αστυνομικός ζητούσε από τους θεατές να βγάλουν τη μπλούζα τους, είπε ότι έχει ξεκίνησει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων για να τυπωθούν και άλλες μπλόυζες που θα αναγράφουν “Που είναι η Πενγκ Σουάι” και θα διανέμονται δωρεάν κατά τη διάρκεια του τελικού γυναικών στο τουρνουά.