Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αύξηση αυτή συνέβαλε επίσης στην εμφάνιση νέων υπο-ομάδων, όπως η BA.2.75 που εντοπίστηκε στην Ινδία και η οποία παρακολουθείται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Από την άλλη, ο ανώτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ποσοστό των θανάτων «έχει αποσυνδεθεί» από τον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επεσήμανε ότι αυτή η αυξανόμενη τάση είναι απόδειξη των προβλημάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις, όπως η απότομη μείωση των διαγνωστικών τεστ σε πολλές χώρες, που «κρύβει την πραγματική εξέλιξη του ιού και την πραγματική επιβάρυνση των κρουσμάτων COVID-19 στην τον κόσμο», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής πρόσθεσε το γεγονός ότι η αναποτελεσματική χορήγηση των θεραπειών που διατίθενται στην αγορά έχει απειλήσει την πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, ιδίως σε φτωχά κράτη, «όπου οι νέες θεραπείες, ιδίως τα νέα αντιιικά φάρμακα, δεν φτάνουν».

Ακόμα, ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer να συνεργαστεί με τους οργανισμούς υγείας και τις χώρες, ώστε το νέο αντιικό της να γίνει σύντομα διαθέσιμο- παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάθε κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητα στη διαχείρισή της την εφαρμογή αναμνηστικών δόσεων σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ο ΠΟΥ αποδίδει το σημερινό κύμα του COVID-19 κυρίως στην αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός, και κατά συνέπεια στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης, σε συνδυασμό με την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι «δεν λέμε σε κανέναν να επιστρέψει στον εγκλεισμό, στον εγκλεισμό, περάσαμε δυόμισι δύσκολα χρόνια, οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, αλλά ζητάμε από τις χώρες να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους».

Από την αρχή της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει φτάσει σχεδόν τα 549 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τα 6.350.000 ως αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.